Posetite postavku muzeja sa vodičem

LESKOVAC

Narodni muzej u Leskovcu podseća građane da organizuje promotivne organizovane posete nove stalne postavke „Vremepolov leskovačkog kraja; Leskovac – Srpski Mančester“. Termin za te postavke je utorkom i četvrtkom od 19 do 20:30 časova.

Stalna postavka „Leskovac – Srpski Mančester (1878 – 1941)“ kroz više tematskih celina, prikazuje period od oslobođenja od Turaka, krajem 1877. godine do početka Drugog svetskog rata, 1941. godine, kada je Leskovac doživeo dinamičnu transformaciju – preobražaj od tek malo veće orijentalne varoši, sredinom XIX veka, do najznačajnijeg srpskog industrijskog centra posle Beograda. Zahvaljujući razvoju tekstilne industrije, Leskovac se krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka našao među četiri grada u Evropi za koje se vezuje termin „Mančester“.

Iz muzeja podsećaju i da su poetioci u obavezi da se prodržavaju svih propisanih mera u cilju zaštite od širenja virusa. Zbog trenutne epideimološke situacije formiraće se grupe od maksimalno 10 posetilaca.

Promotivna cena ulaznice je 100 dinara, za decu 50 dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

9 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Leskovcanka
Leskovcanka
3 godine pre

Bili smo i uzivali slusajuci kustosa Nebojsu.Entuzijazam i znanje koje je pokazao su nas zadivili.Leskovac ima cime da se ponosi

laban
laban
3 godine pre
Odgovori  Leskovcanka

Toga da si vodite doma ako vam se svidja gospodjo Leskovčanka!

Sneža
Sneža
3 godine pre

Trebaju muzeju pare od ulaznica kako bi direktorka pokrpila troškove zbog protivzakonitih radnji, menjanja radnih mesta i mobingovanja.

laban
laban
3 godine pre

Do drugog sv. rata :). A gde je prvi braćo Svrbi . Zaboravija ga ko tekstilnu industriju

Joка
Joка
3 godine pre
Odgovori  laban

A gde su balkanski ratovi? I gde je tekstilna industrija, gde su fabrike, a gde paprike? Ništa, samo kafane i lažni građanski život. Sjajno besadržajna postavka!

native of Leskovac
native of Leskovac
3 godine pre
Odgovori  Joка

Ne znam za ovu novu postavku, ali sam imao jednom priliku da sa gostima iz Skoplja slušam izvrsnu prezentaciju etnologa, mislim da se zove Slađana (izvinjavan se ako grešim), koja nas je provela kroz postavku na spratu i u svom izlaganju od praistorije do II sv. rata, uključujući polusatnu besedu o nastanku tekstilne industrije i dolasku tekstilnih mašina u Strojkovce, pa u Leskovac uz izgradnju hidroelektrane na Vučjanci, dakle, Slađana je ispričala sve najbitnije što bi prosečan Leskovčanin ili “zalutali” turista trebalo da zna o Leskovcu. Ne nam šta je sa ovom postavkom, možda je završila u fundusu (pored odela za političare), ali mislim da je bila dobra i ne razumem zaštp su je, kako čujem, menjali?
S druge strane, leskovački muzej ima postavku i u kući Bore Piksle (žuta kuća pored Crkve Sv. Trojice). Iako sam u par navrata posetio i tu postavku, takođe sa gostima, tamožnji kustosi nisu baš ostavili utisak pričom o starom Leskovcu.

Zažuljenko
Zažuljenko
3 godine pre

Ako Slađana “briljira” onda treba kupiti konopče ako si primoran da odslušaš one ostale 🙂

Porca Miseria
Porca Miseria
3 godine pre
Odgovori  Zažuljenko

To Slađa i Nebojša sami pišu afirmativne komentare.

laban
laban
3 godine pre
Odgovori  Joка

Hehe, balkanski ratovi su viša matematika 🙂