Posete najduže do 15 minuta

NIŠ-LESKOVAC

  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su posete u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za stare od  22. avgusta, ponovo dozvoljene, u skladu sa novim donetim zaključkom Kriznog štaba za sprečavanje zarazne bolesti Covid-19 Vlade Republike Srbije, a povodom aktuelne epidemiološke situacije u Republici Srbiji.

                             Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević uputio je tim povodom svim ustanovama i domovima Instrukciju o načinu rada prilikom organizovanja poseta korisnicima na smeštaju.

                             Posete korisnicima se mogu realizovati svakim danom u povoljnim vremenskim uslovima, tempertaura iznad 18 stepeni, bez kiše i vetra, u periodu od 10 do 18 sati, navodi se u upustvu.

                             Korisnik može imati posete dva puta sedmično, a poseta, u zavinsoti od stanja korisnika može trajati najduže 15 minuta.

                             U upustvu se, takođe, navodi da posete moraju biti unapred ugovorene sa ustanovom. Pri tome je potrebno voditi računa o broju istovremenih poseta zbog rizika okupljanja velikog broja ljudi koji nije dozvoljen.

                             Posetioci korisnika domova za stare moraju da se pridržavaju odgovarajućih mera, a na ulasku u ustanovu prolaze dezobarijeru, meri im se temperature, i korisnik i psoetioc moraju da nose maske, a posetioc i vizir i drže ofgovarajuću fizičku distance. Tokom trajanja posete prisutno je i službeno lice kako ne bi došlo do direktnog kontakta.

                            Posete se organizuju u dvorištu na otvorenom na mestu gde mogu da se nađu samo tri osobe.

                            Dvotište, odnosno mesto za posete mora biti prethodno dezinfikovano i pripremljeno za posete. Mesto za posete se dezinfikuje i nakon realizovane posete jednom korisnuku, nakon čega se u narednih 15 minuta na tom mestu ne realizuje druga poseta, navodi se u upustvu.

                           O realiziciji posete vodi se precizna evidencija.Upisuju se podaci kao što su vreme posete, ime i prezime korisnika kao i ime i prezime lica koje je bilo u poseti.

                           Direktor ustanove za smeštaj starih lica dostavlja izveštaj o posetama Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare