Portretima pomaže mladim talentima

NIŠ

Izložba mladog umetnika Danila Đokića  biće otvorena 18.juna u 14 sati u Oficirskom domu. Izložba je humanitarnog karaktera a prikupljen novac biće namenjen mladim talentima sa teritorije Grada Niša i okoline.

Danilo Đokić je  mladi humanitarac, dobitnik nagrade „Svetislav Milić“. Ova nagrada mu je  dodeljena „za izvanredne rezultate u oblasti humanitarnih aktivnosti i mirne borbe za ljudska prava“.  Predsednik je Fondacije dr Danice Grujičić “Mladi za mlade” u Nišu. Završio je Gimnaziju “Svetozar Marković” u kojoj je bio predsednik Učeničkog parlamenta. Studira arhitekturu na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Danilo je osnovu školu završio je u Oblačini, opština Merošina, kao nosilac „Vukove diplome“ i učenik generacije. Sa samo šest godina njegov rad je bio zapažen na međunarodnoj likovnoj smotri u Bugarskoj. U žiriju je bila tadašnja evropska komesarka za zaštitu prava potrošača Meglena Kuneva koja je njegov rad ocenila najvišom ocenom. Do sada je poklonio preko stotinu portreta između ostalih i ambasadoru Rusije Aleksandru Čepurinu, profesorici dr Danici Grujičić i mnogim glumcima i umetnicima.

                   “Humanitarnim radom sam počeo da se bavim sasvim slučajno, kada je moja drugarica iz škole morala hitno da ode na operaciju vida u Moskvu. Potrebno je bilo da se prikupi veliki novac za to. Došao sam na ideju  da crtam i prodajem svoje radove u holu Gimnazije “Svetozar Marković” i da na taj način prikupim novac”, kaže mladi Danilo.

                     Od tog trenutka mladi Danilo već par godina redovno radi i prikuplja pomoć za ugrožene.

                     “Dok sam bio u Gimnaziji bilo je puno humanitarnih akcija, izložbe, koncerti ili sportska dešavanja. Malo po malo dobar deo novca se sakupi. Sakupi se tako i do 250.000 dinara što nikako nije malo ako se ima u vidu činjenica da smo bili samo đaci. Odvajali smo od džepraca, od para za doručak i slično. Odrekli se neke kafe ili soka da pomognemo drugima”, priča Danilo.

                      Za mladog  Danila Đokića nije sve u novcu. Ponešto je i u činjenici da su njegovi drugovi spremni da pomognu drugima.

                      “Priča da su mladi izgubili osećaj za humanost nije u potpunosti tačna. Oni su spremni da pomognu, ali, možda, nisu imali dovoljno primera za to do sada. Nisu u prilici da vide da postoje humani ljudi koji iz dana u dan rade nešto za svoju zajednicu. Dobar primer mladima može da bude dr Danica Grijičić koja godinama pomaže drugima na svoj način i tako daje doprinos našoj zajednici”, dodaje Danilo.

                     I upravo je dr Danica Grujičić svojim primerom uticala na Danila da se pridruži njenoj fondaciji “Mladi za mlade”. Kao predsednik predstavništa Fondacije u Nišu pokrenuo je mnoge humanitarne akcije za pomoć mladim  ljudima.Vodila ga je ideja da humanost svako od nas nosi u srcu. Jedna od prvih akcija je bila da se pomogne mladim džudistkinjama, sestrama Jani i Ivi.

                     “Potrebno je samo da je neko probudi i pokrene”, kaže Danilo.

                    U ovom tenutku možda baš njegove ideju budu okidač da se humanitarnom radu posvete mnogi njegovi vršnjaci.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare