Porodilište u Leskovcu medju najgorima, ocenile porodilje

LESKOVAC

Porodilište u Leskovačkoj bolnici je u anketi , u kojoj su učestvovale porodilje, dobilo prosečnu ocenu 3,34 , što ga stavlja pri samom dnu u Srbiji.

U istraživanju roditeljskog portala Bebac “Kakva su nam porodilišta” učestvovalo je ukupno 12.201 mama , medju njima i one koje su se poradjale u leskovačkom porodilištu.

Mame su usluge lekara ocenile sa 4.32 , babica sa 4.11 ali je prijem u porodilšte ocenjen sa 3.74 , podrška na porođaju sa 3.74 .

Uslovi boravka u leskovačkom porodilištu su ocenjeni sa 2.55 a dostupnost leskovačkih lekara posle porođaja ocenom 2.64 .

U leskovačkoj bolnici se nisu proslavili ni u podršci dojenju, mame su ih ocenile ocenom 2.86 .

Opšti utisak porodila je ocenjen sa 2.96 .

U kategoriji srednjih porodilišta leskovačko je zauzelo četvrto mesto ali otpozadi, što znači da ej medju najgorima u Srbiji.

Porodilje su ocenile da je najgore porodilište u niškom Kliničkom centru koje je dobilo ocenu 3,7.

Na poslenedjem mestu , u kategoriji malih porodilišta, je ono u vranjskom Zdravstvenom centru koje je dobilo ocenu 3.25

Generalno, mame iz različitih krajeva Srbije usaglasile su se da su veoma zadovoljne uslugama lekara i babica koje su dobile tokom porođaja.

U rezultatima istraživanja ocena lekara i babica istakle su se kao najviše među svim drugim aspektima na porođaju. Taj podatak je veoma ohrabrujuć i pruža veliku veru budućim mamama koje tek čeka porođaj, prenosi Bebac.

Međutim, kada su mame imale priliku da ocene dostupnost lekara i drugog osoblja nakon porođaja, podaci nam daju sasvim drugačiju, lošiju sliku. Iako se majke osećaju sigurno i zbrinuto tokom porođaja, većina njih se ne oseća tako nakon porođaja kada osim brige o sebi, treba da brinu o bebi. One su ocenile dostupnost lekara i osoblja nakon porođaja ocenama  3,21 i 3,22, što odaje značajno lošiji utisak od ocena tokom porođaja – lekari (4,32), a babice (4,21).

Pod dostupnošću osoblja i lekara se podrazumava pre svega dostupnost i jasnoća informacija koje mame dobiju o svom i zdravlju svoje bebe, mogućnošću kontakta “koža na kožu” i prvog podoja odmah nakon porođaja, ali i podrška u uspostavljanju dojenja tokom boravka u porodilištu.

Podaci u ovom istraživanju govore o tome da je svaka treća mama imala doživljaj da je nije dobila važne informacije o svom i zdravlju svoju bebe, a jedan veoma mali broj mama je imao priliku da odmah po porođaju ostvari kontakt “koža na kožu” i pokuša prvi podoj.

Nedostupnost osoblja u porodilištima u našoj zemlji, se, na žalost, održava i na najvažniji odnos između mame i bebe u prvim danima, a to je dojenje. Polovina mama u našem istraživanju izveštava da kada su stigle kući iz porodilištima i dalje nisu sasvim uspostavile dojenje (bez dodavanja dohrane) i da u porodilištima nisu dobile adekvatne savete ni podršku u vezi sa dojenjem.

Sa obzirom na to da briga o porodilji i bebi svakako nije manje značajna, i da je briga o njima u prvim danima veoma važna za psihičko i fizičko zdravlje žene, bilo bi veoma ohrabrujuće kada bi u porodilištima u Srbiji bilo dovoljno zaposlenih pa da time nijedan segment brige o mami i bebi ne bude narušen.

Prati
Obavesti me o
guest
5 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Djuka
Djuka
4 Aprila, 2020 1:18 pm

Pa i nije bas sve tako. Ja sam se poradjala u leskovackom porodilistu i mogu vam reci da su lekari stvarno strucni, babice vrlo deluju umirujuce prilikom porodjaja, a sestre su sve do jedne bile ljubazne. Mogu vam reci da su porodilje jako razmazene i uzasne. Higijena nula, samo mi nije jasno da li su tako bahate i prljave i kod kuce. Pale telefone i tek rodjenim bebama pustaju muziku za decu. Medju novopecenim mamama vlada veliko pomodarstvo, bezobrazluk i tvrdoglavost.

bebice
bebice
28 Decembra, 2019 3:47 pm

Na odeljenju imaju sestru koja krade, registrovana u policiji, ali je tamo pokriva bliska rodjaka, nije prvi put da otvara porodiljama tasne i uzima novac. Lopove nece da otpuste jer su pod zastitom i politicara i organa reda. Bruka za grad, nisu sposobni da se rese ovakvih koji ruze sliku ostalih postenih doktora.

Mina
Mina
28 Decembra, 2019 10:55 am

Mojoj sestri su zamenili rezultate krvi,mislili su da su bebini,pa su na osnovu toga poceli da leče bebu,rekli mom zetu da ce beba da dobije sepsu i da ima neku bakteriju.Kada su shvatili sta su uradili,molili su moju sestru da ne tuzi doktorku i bolnicu.Djubrat.A u mom slucaju,kada sam se ja porodila i pitala babicu sta da radim,beba nece da sisa,ona mi rekla:Baci je kroz prozor.

Vesna Pavlovic
Vesna Pavlovic
28 Decembra, 2019 10:55 am

Pamtim gorka iskustva od pre 20 godina: “tusiranje” zahvatanjem vode iz velikog lonca , preko musema na kojima je zasusena krv neke prethodne zene vam stavljaju carsaf, kako cete proci na porodjaju zavisi od poklona i novca koji vasi najblizi babici ili ostalom osoblju daju, ili rodbinske veze, sve sto vas zanima u vezi dojenja, povijanja, saznajete od iskusnijih porodilja, ne dao vam Bog da med.sestre nocu probudite, nosite razdrljane spavacice koje su vas problem ako ih umazete krvlju, nece vam dati drugu .
Steta sto tada nije bilo mobilnih telefona, ono je blagi horor .

Misko
Misko
28 Decembra, 2019 6:59 am

Bonica u kompetu nije ok

Проститутки Бишкека
5
0
Ostavite komentar.x
()
x