Poreska uprava u Nišu je zatvorila petnaestak pekara

NIŠ

 Poreska uprava u Nišu je zatvorila je samo za dve nedelje petnaestak pekara u Nišu.

Utvrđeno je da se u ovom pekarama nisu izdavali fiskalni računi, a bilo je propusta i oko prijavljivanja radnika.

Ove napravilnosti su bile i povod za zatvaranje pekara kaže Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara u Nišu.

Akcija kontrole sprovedena je na nivou cele zemlje i od 1 000 kontrolisanih zatvoreno je oko 350 pekara, kaže Vukadinović.

                   ‘’Ono što nas najviše boli to je da za jedan prekršaj vlasnik biva dva puta kažnjen’’, kaže Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara u Nišu. ‘’Prva kazna je zatvaranje pekare na 15 dana u ovom slučaju, a druga je novčana kazna.Postavlja se pitanje zašto smo kažnjeni po dvostrukom standardu.Po nama je bolje da vlasnik radnje koji je kažnjen plati novčanu kaznu, ali da radi da ima odakle to da plati. Ovako svi gube, i pekari ali i država’’.

                        Novčane kazne koje su propisane nisu male i  u iznosu su od 100 do 300 000 dinara, a u pojednim sličajevima u zavisnosti od prekršaja čak i 500 000. I zavranje pekara se razlikuje od toga koliko puta je kažnjena u toku godine.

                       ‘’Ako je pekara u ovoj godini prvi put zatvorena ne radi 15 dana. Ako je drugi put u istoj godini zatvorena kazna je 30 zatvaranja, a ako je treći put u istoj godini zatvorena kazna je godinu dana zatvaranja i onda se gubi pravo na rad’’- objašnjava Vukadinović.

                       Mnoge pekare će psole ovakvih kazni teško da se oporave id a nastave sa radom, smatra Vukadinović.

                        ‘’Pekare se nakon ovakvih kazni teško oporavljaju, a o napretku u radu nema govora.Za njih je ova godina završena i oni će svo vreme do kraja godine raditi da bi isplatili ove kazne’’- dodaje Vukadinović.

                         On dodaje da su neke od pekara opravdano zatvorene, a kod nekih koje imaju više mušterija i ne jer sinhronizacija radnika je takva da ne mogu istovremeno da spakuju pecivo u kesu i stave račun jer to rade dva radnika.

                          ‘’Morali bi u buduće da vode više računa o tome kako ne bi ponovo bili kažnjeni’’-kaže Vukadinović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare