I pored novog zakona dva nova javna preduzeća u Lebanu

LEBANE

 

U APR su registrovana u ovoj godini još dva nova javna preduzeća u Lebanu, Veterinarska

stanica i Javno komunalno preduzeće Imovina.

Tokom poslednjih šest meseci  u Srbiji su registrovana četiri nova preduzeća.

Sem ova dva u Lebanu, Beograd je , uz već postojeći “ Beograd put” dobio još jednu putarsku firmu – Putevi Beograda.

U Rači je formiran JP za upravljanje i razvoj infrastrukturnih objekata.

Koliko u ovom momentu u Srbiji tačno posluje javnih preduzeća, ne zna se, ali , po finasijkim izveštajima, u  2016. je njih 554 , što je za 73 više nego 2015.

U Agenciji za privredne registre navode  da tu spadaju I četiri preduzeća koja su u postupku privatizacije i 32 koja su u stečaju ili likvidaciji.

Po APR-u , broj javnih preduzeća je veći I zato što je,  u međuvremenu,  promenjen Zakon o budžetskom sistemu, pa su od 1. decembra 2016. godine lokalna javna preduzeća, koja se finansiraju iz javnih prihoda, izgubila svojstvo indirektnih budžetskih korisnika. Zato su APR-u morala da dostave podatke.

U praksi, novo regulisanje budžetskog sistema trebalo bi da smanji broj javnih preduzeća, jer je značilo gašnje, pre svega, direkcija koje su pripojene nekom drugom javnom preduzeću ili lokalnoj samoupravi.

“Ugašen je značajan broj javnih preduzeća koja su imala staus direkcija”, objašnjava Marko Tomašević iz Stalne konferencije gradova i opština.

“Situacija će biti jasna krajem godine. Tada ćemo znati preciznije brojke, jer će dotad biti okončani procesi likvidacije. Većina je gašena na taj način. Zakon jeste predviđao da se direkcije transformišu do 1. decembra prošle godine, ali je istina da je većina taj posao počela sa zakašnjenjem”, kaže on.

Novi Zakon o javnim preduzećima trebalo je da , pre svega na lokalnom nivou, pokretanje novih javnih preduzeća ograniči.

Propis je predvideo da osnivač ne može osnovati drugo javno preduzeće za obavljanje iste delatnosti od opšteg interesa, osim u slučajevima realizacije projekata javno-privatnog partnerstva.

“Ova odredba doneta je kako bi se sprečilo nekontrolisano osnivanje javnih preduzeća na lokalnom nivou, a ostavljanje već osnovanog javnog preduzeća sa jednim zaposlenim i ogromnim gubicima. Ovo ograničenje se ne odnosi na gradove i grad Beograd, imajući u vidu teritoriju i gustinu naseljenosti na teritoriji grada. Odredba jeste doneta da bi se izmenila dosadašnja praksa, a za trenutne rezultate primene potrebno je obratiti se jednicama lokalne samouprave”, kažu u Ministarstvu privrede.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare