Porečje Vučje za bezbedniju okolinu i odvajanje ambalažnog otpada od pesticida od ostalog komunalnog otpada

LESKOVAC

Organizacija Porečje Vučje pokreće projekat ,,Zbrinimo ambalažni otpad od pesticida“ čiji je cilj pronalaženje najprihvatljivijeg modela za odvajanje ambalažnog otpada od pesticida od ostalog komunalnog otpada u granicama zakonskih propisa.

Projekat se realizuje u okviru programa podrške „Menjaj  na zeleno!“ namenjenom organizacijama civilnog društva i medijima za učešće u procesima donošenja odluka i praćenju primene javnih politika iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ).

,,U ruralnim sredinama na teritoriji našeg Grada na poljima je sve više ambalažnog otpada u kojem se pakuju različita hemijska sredstva za zaštitu bilja. Najgora situacija je u mestima koja se pretežno bave voćarstvom i povrtarstvom. Zbog čestog tretmana različitim hemikalijama odabrane mesne zajednice sa kojima ćemo raditi su posebno ugrožene ovim vrstama ambalažnog otpada. Na teritoriji gde će projekat biti implementiran živi preko 30 000 stanovnika, a više od 80 odsto stanovništva se bavi poljoprivredom. Obilaskom terena smo utvrdili da se ambalažni otpad od sredstava za zaštitu bilja najviše baca pored puta ili u reku, ali ga ima i na samim parcelama nesavesnih proizvodjača. Znamo da ova vrsta ambalaže spada u grupu opasnog otpada, a rešenje koje projektom nudimo je u skladu sa zakonskom regulativom i lokalnim strategijama upravljanja otpadom”, kaže Milica Jović, projektni menadžer organizacije Porečje Vučje.                                                                                                                                         

Projektom će biti obuhvaćeni najveći poljoprivredni proizvodjači u tri lokalne zajednice Porečjanskog kraja, a u saradnji sa njima i drugim ekološkim organizacijama na lokalu biće sprovođene aktivnosti i akcije u cilju postizanja predviđenih rezultata. Organizacija Porečje Vučje će realizovati aktivnosti na projektu u periodu od septembra 2023. do aprila 2024. godine.

,,Svesni da ekologija ne poznaje granice, u vreme kada polovina svetskog stanovništva nema kvalitetnu vodu za piće mi se kockamo našim resursima. Dobar deo poljoprivrednika prepoznaje problem, ali nema alternativu za drugačije postupanje.Jedan od ciljeva projekata jeste unapreditiznanjeidostupnostinformacija o mogućnostimatretmanaambalažnogotpadaizpoljoprivredekodpoljoprivrednika, s obzirom na to da imaju jako skromna znanja iz oblasti upravljanja ovom vrstom otpada”, dodaje Milica Jović, projektni menadžer organizacije Porečje Vučje.

Ovu inicijativu podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”(https://zazivotnusredinu.bos.rs),koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).                                                                                                                            

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare