Poražavajuća medijska scena

BEOGRAD

Televizijsko izveštavanje u Srbiji je jednoobrazno, statično i klasično, dok je celo društvo podeljeno po šizofrenoj vertikali “mi protiv njih”, izjavio je FoNetu profesor Fakulteta za medije i komunikacije Stanko Crnobrnja i ocenio da ne postoji drugi ugao sagledavanja neke teme.

On je u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije podsetio da su te podele na videlo izašle tokom pandemije, kada je postojala “linija centralnog komiteta u Davosu” i kada su oni “preko linije” bili označavani kao “protivnici”.

Izveštavanje je, prema njegovom viđenju, u suštini “automatsko i postaje dosadno, jer nema svežine u novinarskom istraživanju”.

Za Crnobrnju je izveštavanje Radiotelevizije Srbije (RTS) izrazito “zastarelo, monotono i šablonsko”.

On je pohvalio platformu RTS Planeta koja je “iskorak u novu situaciju”, ali je ukazao da je Dnevnik 2 RTS “isti dnevnik kao iz 1974. godine” i da je “prilično zarđao sistem u izveštavanju”.

Crnobrnja smatra da je “davno prošlo vreme” kada je RTS trebalo da otvori celodnevni kanal vesti i konstatovao da toga nema jer su “zaostali”.

Stanje medijske scene je za njega poražavajuće, budući da su u celom svetu “dezinformacije faktički legalizovane, a manipulacije sveprisutne”, tako da među građanima vlada ogromna konfuzija.

Prema njegovom tumačenju, dezinformacije i manipulacije dobile su status kakav imaju istina i objektivno izveštavanje.

Ukazao je da se “skoro nigde” ne može odmah proveriti istinitost neke informacije, što ljudima otežava da budu informisani i u pravom trenutku donesu pravu odluku.

Nezavisni mediji ne postoje, smatra Crnobrnja, uveren da “sada gledamo njihove poslednje trenutke i gašenje, ako su i postojali”.

On misli da su slobodni mediji postojali samo na internetu, među blogovima, ličnim objavama i stavovima, i upozorio da smo upravo svedoci masovnog uvođenja cenzure u sve ono što je nekada bio slobodni internet.

Komercijalni medij ne može da bude nezavisan, to je oksimoron, neka mašta, rekao je Crnobrnja, koji je mišljenja da se to “zapatilo samo kod nas”, jer se u svetu “svi mediji svrstavaju, zna se čiji su i čije stanovište zastupaju”.

Prema njegovom shvatanju, mediji zavise od onog ko ih finansira i od onog ko ih pritiska, pri čemu je najveći izvor pritisaka “ekonomska poluga”.

Novinari rade u izuzetno teškim okolnostima i možda su “najugroženija profesija” u Srbiji, koliko god to izgledalo glamurozno i uticajno, ocenio je Crnobrnja.

Kako je obrazložio, novinari su nesigurni za svoj status, egzistenciju i karijeru, nad njima obično visi senka zastrašenosti i zato kod njih postoji velika doza autocenzure. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare