Popović: Inovacije su budućnost Srbije

VRANJE

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović predstavio je privrednicima u Vranju dva programa za podršku tehnološkim inovacijama za koje je u 2018. godini izdvojeno 400 miliona dinara.

„Preko Fonda za inovacionu delatnost raspisali smo konkurs za dva programa za razvoj inovacija. Jedan je Program ranog razvoja, za mikro i male kompanije do tri godine starosti, gde država finansira do 85 odsto vrednosti projekta i daje bespovratno deset miliona dinara po projektu. Drugi je Program sufinansiranja inovacija, namenjen mikro, malim i srednjim preduzećima, gde država finansira maksimalno 70 odsto vrednosti projekta i daje bespovratno 36 miliona dinara“, rekao je ministar Popović.

On je dodao da su inovacije budućnost Srbije i one su ekonomska kategorija. One donose nova radna mesta, bolji život, veće plate i penzije. Zato je i Vlada Srbije pet puta uvećala iznos za inovacije, u odnosu na prošlu godinu.

Ministar je najavio još dva nova programa koja će biti realizovana koji se odnose na regionalne start up centre i na žensko preduzetništvo.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković je rekao da su za privrednike ključni informisanost i motivisanost.

„Mislim da naši privrednici na jugu Srbije nisu bili dovoljno informisani o svim podsticajima i sredstvima koja mogu da dobiju. Osim informisanosti, važno je da budu i motivisani da poboljšaju svoju proizvodnju, a samim tim i produktivnost i plasman na tržištu. Mislim da je će u narednom periodu naši privrednici sa juga Srbije aplicirati za ove programe“, rekao je gradonačelnik.

Ivan Rakonjac direktor Fonda za inovacionu delatnost pozvao je sve privrednike da se prijave za javni poziv za programe podrške tehnološkim inovacijama koji je objavljen 2. aprila.

„Dosadašnji rezultati pokazuju vidljive pomake u razvoju inovativnog preduzetništva u Srbiji. Naši korisnici sredstava danas su prisutni i konkuretni na svetskom tržištu. Nastojimo da sve više bude takvih uspešnih primera. Zahvaljujući povećanim budžetskim stedstvima, Fond i ove godine nudi podsticaje za izgradnju i jačanje preduzeća zasnovanih na znanju“, rekao je Rakonjac.

Saša Lazović, pomoćnik ministra prosvete je istakao da ne postoji više geografska periferija, koja je prevaziđena upravo inovacijama.

„Raspodela potencijala da stvaramo nove ideje je svuda ista i u Vranju i u Beogradu i u Australiji i u Americi“.

Pre prezentacije programa za podršku tehnološkim inovacijama,

ministar Popović je održao i sastanak sa gradonačelnikom i njegovim  saradnicima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare