POPLOČAVANJE NIŠKE ULICE

LESKOVAC

 

Danas  su započeli su radovi na sanaciji trotoara u delu ulice Južnomoravskih brigada, takozvanoj Niškoj ulici, i na bulevaru Oslobođenja.

Vrednost ove investicije je 4 miliona i 600 hiljada dinara. Prema projektnoj dokumentaciji koju je izradila Direkcija za urbanizam, predviđeno je uređenje trotoara sa obe strane Niške ulice, na potezu od glavne gradske pošte do ukrštanja sa ulicom Radeta Končara i na delu bulevara Oslobođenja do mosta na Veternici.

To je prostor stare zanatske trgovinske čaršije, pa se pri izboru boja materijala i boja naročito vodilo računa da uređenje pešačkih površina bude u skladu sa kulturno istorijskim vrednostima ovog prostora, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je obišao početak radova.

U ovoj fazi radova sređuje se površina od 1.450 metara kvadratnih trotoara, a predviđeno je popločavanje hidro betonskim pločam i zamena ivičnjaka. Cvetanović je podsetio da je pre dve do tri godine uređeno preko 8.800 metara kvadratnih trotoara u centu grada, u šta je uloženo 34 miliona dinara.

Pored toga, u planu je formiranje zelene površine na ptatou ispred zgrade glavne pošte i na platou ispred apoteke „Sutjeska“.

Izvođač radova na sanaciji trotoara u Niškoj ulici je Sistem SNL Graditelj iz Leskovca, a rok za zavšetak je 45 dana.

U toku je potpisivanje ugovora sa izvođačem radova o osvetlenju ulice Južnomoravskih brigada, odnosno postojeće svetiljke biće zamenjene svetiljkama u led tehnologiji.

Ovi radovi, inače, predstavljaju samo prvu fazu projekta uređenja trotoara, koji je izradila Direkcija za urbanizam i izgradnju. Iduće godine će se nastaviti sa radovima na sanaciji presotalih pešačkih površina i trotoara duž ulice Južnomoravskih brigada.

Leskovac poplocavanje Ni[ke ulice 1

Ovaj potez predstavlja deo stare leskovačke čaršije, koji ima svoje kulturno istorijske i ambijentalne vrednosti, trudili smo se da ispoštujemo kulturno istorjsko nasleđe, a da istovremeno pri partnernom uređenju uklopimo kompletan izgled, boje i materijal, sa modernom fukcijom koju ovaj prostor ima. Predviđena je i sadnja 32 sadnice i formiranje novog drvoreda duž ove ulice. Vrlo su bitne zelene površine na raskrsnici ispred pošte, jer je cilj ozelenjivanja tog prostora da se spreči da pešaci koriste raskrsnicu za prelaz, da se usmere ka pešačkim prelazima i da se time poveća njihova bezbednost u saobraćaju, rekla je arhitekta Deja Kostić iz  Direkcije za urbanizam.

Ploče na Niškoj ulici biće u dve nijanske sive boje, kako bi se uklopile sa onim koje je već rađeno, kao i sa ukupnim ambijentom stare čaršije.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare