Popis stanovnistva u Srbiji

BEOGRAD

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je 1. Oktobrai i trajaće do 31 oktobra, preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra, a konačno objavljivanje rezultata počeće od proleća iduće godinee.

Angažovano je oko 15.000 popisivača , koji su dužni da sve vreme nose vidno istaknutu legitimaciju i svoju ličnu kartu, kao i da pozvone na vrata, da se predstave, pokažu legitimaciju i dozvole građanima da zapišu njihovo ime i prezime, kao i identifikacioni broj.

Popis se obavlja metodom intervjua sa svakim članom domaćinstva, dok za decu mlađu od 15 godina podatke daje roditelj, usvojitelj ili staratelj.

Članove domačinstva koji živi ili borave u inostranstvu popisivač popisati na osnovu izjave prisutnog člana domaćinstva.

Građani će odgovarati na 69 pitanja, a popis traje oko pola sata.

Odgovor nije obavezan na tri pitanja – o nacionalnosti, maternjem jeziku i veroispovesti.

Kazne za one koji odbiju da učestvuju u popisu predviđene su u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara, a direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je za RTS da je to “krajnji instrument i nešto što nikako nije cilj”.

Jedna od ključnih novina je korišćenje elektronskih umesto papirnih obrazaca.

Republički zavod za statistiku preduzeo je sve propisane administrativne, tehničke i organizacione mere neophodne za zaštitu podataka prikupljenih u popisu od nelegalnog pristupa, objavljivanja ili korišćenja, rečeno je na konferenciji za medije uoči početka popisa.

Građani mogu da dobiju informacije u vezi sa popisom pozivom Info centru na broj 0800 444 005 svakog radnog dana od 8.00 do 20.00 časova.

Prvi preliminarni podaci sa popisa biće objavljeni do kraja novembra ove godine

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare