PONOVO RADE FAKULTETI U MEDVEDJI

MEDVEDJA

Odeljenje Pravnog I Ekonomskog fakulteta iz Niša u Medvedji ipak je I ove godine nastavilo rad.

Predsednik opštine Medvedja Nebojša Arsić rekao je za JUGpress da je dogovor postignut I da je početak nastave organizovan pre dvadesetak dana.

“Ove godine nisu upisani studenti u prvu godinu ova dva fakulteta zato što Ministarstvo prosvete nije dalo akreditaciju odeljenjima u Medvedji. Studenti druge, treće I četvrte godine normalno pohadjaju nastavu u Medvedji I moći će da polažu ispite” , kaže Arsić koji ističe značaj  rada  ovih fakulteta za sveukupni život opštine.

Sem ekonomskog razloga, mladi iz Medvedje I čitavog Jablaničkog okruga ne moraju da odlaze u veće gradove na studije, što iziskuje značajan sredstva za iznajmljivanje stanova I slično, Arsić kaže da je za ovu opštinu veoma važno I to što, zahvaljujući studentima “živne”.

Nije bez značaja za siromašnu Medvedju I novac koji studenti ovde ostavljaju kupujući sendviče ili za kafu u kafićima , objašnjava I dodaje da I smao prisustvo mladih u opštini koja beleži iseljavanje mnogo znači.

Nastava na fakultetima u Medvedji je organizovana po blokovima, zbog lakšeg dolaska profesora iz Niša.

 

“Deca su prezadovoljna što su fakulteti ponovo počeli da rade”, rekao je Arsić I dodao da zastoj od dva meseca  “nije do opštine”.

 

Ministrstvo prosvete  snosi troškove rada ova dva fakulteta u Medvedji a opština obezbedjuje prevoz za profesore iz Niša I obezbedjuje prevodioce za albanski jezik.

Na fakultetu u Medvedji je organizovana multietnička nastava.

Fakultet je otvoren 12.oktobra 2009.godine   kao prva multietnička viskoškolska ustanova u ovom delu Srbiji I sa idejom da rad ova dva  odelenja niških fakulteta pomognu I oporavak Medvedje  koja spade u najsiromašnije opštine u Srbiji.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Upalite svetlo
Upalite svetlo
4 godine pre

Sta ce Zvonko Milihevuc zelja,tajkun sa severa Kosova u Medvedji?? Jel sa vozilina bez tablica ba terenu razvija biznis i to na dan uzbora…Sramno i hadno jako SNS radi a sramita sto i narod trpi i cuti. Mrak..