Pomozimo Ciletu: Da sijalica najzad zasvetli zaboravljenom ratnom veteranu u porodičnoj kući

smart

VLASOTINCE

Skoro tačno pre mesec dana Regionalna informativna agencija JUGpress i nedeljnik Nova Naša reč bili su u poseti Zoranu Jankoviću Ciletu, ratnom veteranu u društvu humane i preduzimljive Zorice Stojanović i Miroslava Stojanovića, predsednika mesne zajednice sela Kukavica u opštini Vlasotince. Ono što je tada na licu mesta zabeleženo, u mećuvremenu ništa se nije na bolje promenilo. Jedina promena, koju smo zapazili, bila je ta što se Cile potšišao. I dalje je mrak gospodar u njihovom porodičnom domu, a miris nepodnošljivog dima je posledica toga što se ćunak na šporetu zapalio. Srećom za Cileta i njegovu majku Koviljku nije došlo do otvorene vatre koja bi mogla da proizvede nesreću sa tragičnim posledicama.

 • Napali su nas avioni NATO i direktno su pogodili krov naše kuće. Dobro je ostali smo, hvala Bogu živi. Ali plašim se da se ovaj napad ne ponovi. Sve ovo je opasno po mene i moju majku, plašim se da neprijatelj ne ponovi napad avionima. Nama sada samo Bog Gospod može da pomogne, sve ove druge nije briga za nas, – požalio nam se Cile, jer u njegovim mislima i njegovoj glavi, primetili smo, stalno su prisutna ratna zbivanja na Kosovu i Metohiji, gde je bio više meseci, i na teritorijama gde je bilo puno krvi i pogibije ratnika. Po svemu sudeći, sve to ostavilo je dubok trag na Ciletovo mentalno zdravlje.

 • Zorica i Miroslav Kamber svih ovih dana bili su angažovani u pokušaju da se nađe rešenje i da se zbrinu Cile i njegova majka. Ali oboje su razočarani ponašanjem i inertnošću svih onih sa kojima su bili u kontaktu. Pokucali su na mnoga vrata, ali nigde nisu naišli na potpuno i pravo razumevanje
  Zorica se putem društvenih mreža u vidu otvorene molbe obratila svim dobronamernim i humanim ljudima za pomoć za ovo dvoje nesrećnika.
 • Cile nije imao važeću ličnu kartu, pa smo morali da je dobijemo uz prilaganje svih potrebnih dokumenata. Kada je stigla nova lična karta otvorili smo kod Poštanske štedionice tekući račun na njegovo ime.
  Ovom prilikom želim da podsetim na priču o zaboravljenom ratnom veteranu, Zoranu Jankoviću Ciletu. Isključena mu je struja zbog duga od 423.000 dinara, koji on nikako ne može da plati, jer nema potrebna novčana sredstva. Čelnici lokalne samouprave opštine Vlsotince nemaju sluha niti osećanja za ljude koji su branili svoju državu, a za uzvrat dobili čoveka poremećenog mentalnog i fizičkog zdravlja. Svi smo svesni da u ovoj državi ništa ne funkcioniše, zato moramo uzajmno da se pomažemo. Naša su nadanja, znajući humanost naših ljudi, da ćemo svi zajedno skupiti dovoljno novca kako bi se regulisao ovaj dug i kako bi, najzad, i sijalica zasvetlela u trošnoj kući borca Cileta. I da se tu ne stane, već da se učini napor i da se nađe trajano zbrinjavanje za Cileta i njegovu majku u zdravstvenim institucijama koje postoje u državi.
  Unapred se zahvaljujemo svim humanim ljudima i donatorima novčanih sredstava, koji budu uplatili novac na tekući račun Cileta, ratnog veterana koji zbog prirode svoje bolesti ne može nigde da zasnuje radni odnos, – rekli su nam zajednički Zorica i Kamber.
  Kao pravi domaćin Cile nas je ispratio do kapije, ali izrazio je želju da se napravi zajednička fotografija pored traktora, koji je više za staro gvožđe, neko za neku upotrebu za rad u poljoprivredi.
  Naravno, želja mu je ispunjena, ali da li će mu biti ispunjena želja za potrebom da najzad zasvetli sijalica u njegovom porodičnom domu pokazaće vreme koje je pred nama.
  Na potezu smo mi, obični ljudi. Pokažimo se u pravom ljudskom svetlu. Budimo humani i pomozimo Ciletu.
smart
 • POMOĆ

 • Novčana sredstva mogu se uplaćivati na ime: Zoran Janković, selo Kukavica, 16210 Vlasotince tekući račun kod Poštanske štedionice: 200 – 127038368 – 52
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare