Pomoćnik ministra poljoprivrede u Leskovcu

LESKOVAC

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević boravio je danas u Leskovcu da bi video, kako je sam rekao, “realizaciju programa za poljoprivredu.

“I od gradonačelnika ste čuli da su to impozantne cifre i da je skoro 6.500 subvencija znak da Leskovac brine o svojim poljoprivrednicima, da ima dobar lokalni program, dosta sredstava izdvaja i to je velika pomoć poljoprivrednicima, ali i ministarstvu koje insistira na odličnim odnosima ministarstva, lokalnih samouprava i poljoprivrednih stručnih službi koje su u poslednjih par godina veoma poboljšana na dobrobit svih poljoprivrednika”, rekao je Bogićević.

  “Ono što je najbitnije, pored subvencija, su znanje i stručni saveti, zato su važne poljoprivredne stručne službe, instituti i fakulteti”, dodao je on.

” PSSS svoje usluge poljoprivrednicima daju besplatno, ali to plaća ministarstvo. Zato ih molim da to koriste obilato, jer svaka greška u poljoprivredi se skupo plaća, a kao želite ozbiljno da se bavite poljoprivredom, onda je to važno da radite od samog starta i tu su PSS da pomognu svojim savetodavnim znanjem. Bitan je i segment udruživanja preko zadruga, jer udruženi lakše dolaze do repro materijala, ali i do tržišta. Naši poljoprivrednici moraju da shvate da udruživanjem mogu lakše da izađu na tržište i prodaju svoje poljioprivredne proizvode, a u tome će svakako imati podršku nadležnog ministarstva. Zato se nadam da ćemo imati još više uspešnih zadruga”, rekao je Bogićevic koji je u Leskovcu obišao domaćinstvo Jovana Stojkovića u selu Navalin koje raspolaže sa 30 hektara zemljišta, od čega na dva hektara imaju zasade krastavca i paradajza u plastenicima što im je glavna delatnost, gde se na oko 7 hektara upravo sadi paprika za ajvar i krompir na otvorenom, a preostalih 20 zauzimaju zasadi pšenice i kukuruza. Ove detalje ne ja press konferenbciji izneo gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

On i Bogižević su obišli i zadrugu Zelena zvezda u kojoj je direktor Đorđe Micić i koja postoji od 2010. godine i okuplja osam zadrugara. Pretežno se bavi proizvodnjom povrća i to, paradajza, krastavca, zelene salate na oko 10 hektara zemlje. Godišnja proizvodnja ove zadruge iznosi oko 600-700 tona robe u zavisnosti od godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare