Položeni venci na spomenik stradalima u NATO agresiji

NIŠ

 Parastosom i polaganjem venaca na spomen kapelu i spomenik Nišlijama stradalim tokom bombardovanja 1999. godine, u Nišu su obeležene 24 godine od početka NATO agresije na našu zemlju. Vence i cveće na spomen kapelu i spomenik ispred zgrade niškog Univerziteta položili su gradionačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima, predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić,  predstavnici Vojske Srbije, predstavnici policije, grada i gradskih opština, Nišavskog upravnog okruga i predstavnici boračkih udruženja, rodbina i prijateljelji stradalih.

                                  Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je poručila da  je  ovo dan koji ne samo da pamtimo već se sećamo svega onoga što se svih tih 78 dana rata dešavalo i to ne samo u Nišu već u Srbiji.

                                „Ovo je dan kada se okupljamo  sećajući se svih žrtava ali i podsećajući da ovako nešto nikada više ne sme  da se dogodi. Na ovaj dan se podsećamo šta nam je tada urađeno, koliko smo žrtava dali. Mladim generacijama moramo da objasnimo zašto je jedna mala i nejaka  Srbija na taj način stradala i kakva nam je poruka tada poslata. Žrtve ne smemo da zaboravimo, moramo da ih pominjemo kako ih i  mlađe generacije ne bi zaboravile“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                               Među onima koji su došli da polože vence i ove godine su bili pripadnici Herojske 549 motorizovane  brigade iz Prizrena i Đakovice.

                             „ Ovde smo da se  setimo svih onih koji nisu žalili svoje živote  i koji su stali u odbrani svoje zemlje. Svi zajedno branili smo ono što nam je uvek bilo najvrednije, a to je naša sloboda“, kazao je Vladica Đorđević, oficir Herojske 549 motorizovane  brigade iz Prizrena i Đakovice.

                                 On je istako da je mesto na kome sada polažu vence sveto za Niš i Nišlije.

                               „Na ovim ulicama oko nas padale su bombe kao ni u jednom gradu u dosadašnjoj istoriji. Ovde su  ubijani stari, žene, trudnice, nerođena deca. Sa ovog mesta  poručujemo da to nikada ne smemo da zaboravimo  dok postoji i jedan od nas“, dodao je Đorđević.

                                Za Anđelka  Milićevića, predsednik SUBNOR-a Srbije Niš agresija NATO-a na SR Jugoslaviju je nezapamćen zločin.

                                 „ U našoj veri se kaže treba praštati i treba zaboravljati. Ne znam ko će kako  da me shvati, ali niti smemo zaboraviti, niti smemo  oprostiti. Posebno posle toliko žrtava naše dece i omladine, naših boraca koji su branili  državnu granicu svojim telima. Ostali su večno na braniku otadžbine i branili našu Srbiju“, kazao je Milićević koji je poručio mladima da uče našu istoriju a ne da nam je pišu drugi.(kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare