Položeni venci na spomen ploči junacima sa Košara

NIŠ

Na spomen ploču herojima sa Košara, koja je otkrivena 9. aprila ove godine na istoimenom Bulevaru u Nišu, danas je delegacija grada, ali i udruženja boraca  položila vence i poklonili se senima boraca koji su 67 dana pre 23 godine branili državnu granicu i sprečili kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije.

  Obeležavanje godišnjice bitke na Košarima je sastavni deo državnog programa  obeležavanja godišnjica  istorijskih događaja  oslobodilačkih ratova Srbije, a organizuje se od 2017.godine.

                                    „Bitka na Košarama se odigrala 14.juna 1999.godine. U tom paklu su se našli omladinci, pripadnici naše vojske, deca od 18 do 25 godina, koja nisu znala za strah bez obzira na silu koja ih je napadala. Znali su samo jedno – nema nazad, iza je samo Srbija“, kazao je Ivan Krstić ispred Udruženja veterana Treće padobranske  brigade.

                                    On je mladima poručio da ne zaborave junake sa Košara, da ih se sećaju i odaju im poštu jer zahvaljujući njima danas živimo u slobodi.

                                    „Tada sam imao nepune 23 godine, bio sam profesionalni vojnik. Šta da kažem, nema nazad. Danas smo došli da održimo pomen svojim palim drugovima. Mrtve ne zaboravljamo, žive poštujemo a neprijatelju ne praštamo“, kazao je Zoran Miljković,  veteran rata 1998/1999.godine, pripadnik Vojne policije specijalne namene.

                                    Čuvajte Srbiju, to je jedni što imamo, njegova je poraka mladim naraštajima, a o tome kada mu je u ratu bilo nateže ni posle 23 godine, koliko je prošlo, ne može da govori.

                                      U Nišu je na 22. godišnjicu početka bitke na karauli Košare otkrivena spomen ploča posvećena junacima ovih borbi u kojima je poginulo 108 pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije, a u znak sećanja na ove junake  u Nišu je i jedan  bulevar dobio je ime Junaka sa Košara.Otkrivanjem ploče na dan početka bitke zauvek su ovi heroji otrgnuti od zaborava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare