Položen kamen temeljac za izgradnju vrtića za 120 dece

LESKOVAC

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i predsednik Privremenog organa grada Leskovca Goran Cvetanović položili su danas kamen temeljac za izgradnju novog vrtića u Leskovcu. U izgradnju će biti uloženo oko 102 miliona dinara, uz dodatnih 11 miliona za opremanje, a prostiraće se na površini od 780 metara kvadratnih. Završetak radova planiran je za osam meseci, a na ovaj način dobiće se 120 novih mesta za najmlađe, što će doprineti smanjenju liste čekanja za upis u Predškolsku ustanovu „Vukica Mitrović“. Ministarka Đukić Dejanović naglašava su Vlada Srbije i rukovodtvo Leskovca napravili odlićan dogovor kako da ulažu u budućnost.

„Ministarstvo prosvete, uz podršku Svetske banke, nastavlja vredno i posvećeno da radi na širenju kapaciteta predškolskih ustanova širom Srbije izgradnjom novih i dogradnjom i adaptacijom postojećih objekata. Radi se o velikom projektu inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja čiji je cilj da se što više mališana uključi u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, naročito onih iz socijalno osetljivih grupa. Takođe posebnu pažnju ulažemo u kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja, jer verujemo da je to osnova za uspešnu budućnost. Vrtići koje gradimo u okviru ovog projekta obezbeđuju 11.000 novih mesta. Vrtići, inače, više ne smeju bisti sam omesta gde se deca čuvaju samo zato što su roditelji zauzeti, što rde, nego i mesta gde se deca obrazuju, gde se kreativnost dece i njihova energija koristi kao putokaz kako treba organizovati životu tom vrtiću. Ovaj program pažnju usmerava i ka posebno senzitivnim grupama. Naši romski sugrađani, deca koja imaju posebne potrebe kroz projekte inkluzije ulaze u vrtiće, a oni koji odrastaju uobičajeno naučili su u najmlađem uzrastu da poštuju i neguju različitost.“

Pomenula je ministarka Đukić Dejanović i ulaganja Ministarstva prosvete u škole u Turekovcu, i Vinarcu, ali najavila i dalja ulaganja.

Govoreći o značajnu gradnje novog vrtića predsednik Privremenog organa Goran Cvetanović je naglasio da je Leskovac grad koji raste i razvija se, grad u kome mladi ljudi formiraju porodice i čija deca ovde prave prve korake i uče prve reči.

„Zbog toga nam je neophodno širenje kapaciteta i veći obuhvat dece predškolskim obrazovanjem. Polaganjem kamena temeljca za ovaj objekat pokazujemo da smo istrajni u nastojanjima da svoj deci obezbedimo dobre uslove i bezbedno, srećno detinjstvo sa akcentom na decu iz socijalno i ekonomski ugroženih društvenih grupa. Jedno veliko hvala Vladi RS, Ministarstvu prosvete, za ove projekte koji smo dugo čekali.“ (kraj) IS/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare