Poljska državna televizija pred atentat klevetala opozicionog gradonačelnika Gdanjska

VARŠAVA

(Euractiv)

Poljski Savet za etiku medija ocenio je da je državna televizija TVP ciljano blatila i ocrnjivala opozicionog gradonačelnika Gdanjska Pavela Adamoviča, sve do njegovog ubistva, ali nije našao dokaze da je taj govor mržnje poljske televizije direktno povezan s atentatom.

Analizu izveštavanja o Adamoviču tražila je grupa opozicionih gradonačelnika posle atentata na Adamoviča, pošto su i njima kao i Adamoviču stizale pretnje, bili su objekt govora mržnje a takođe i sličnog izveštavanja u provladinim medijima, pre svega državnoj TVP.

“Autori TVP manipulisali su činjenicama, sugestijama, nagađanjima tako da predstave Adamoviča kao osobu koja nije dostojna poverenja. Ni u jednom prilogu Adamovič nije data mogućnost da odbaci optužbe i predstavi argumente. Bio je objekt blaćenja a nije imao pravo na odbranu”, piše u saopštenju Saveta za etiku.

Analiza izveštavanja poljske državne televizije o Adamoviču od 2018. godine, dakle i u vreme jesenjih lokalnih izbora na kojima je Adamovič uprkos klevetama TVP u prvom krugu pobedio kandidata vladajuće stranke Pravo i Pravda, utvrdila je da je TVP prekršila pet od sedam postulata etičkog kodeksa, javljaju danas poljski mediji.

Reč je pre svega o principu objektivnosti, zatim da predstavljene informacije budu istinite, da se odvoje izveštaj i vest od komentara i da su interes gledalaca i pravo na objektivnu informaciju viši od komercijalnih ili političkih interesa redakcije.

Savet za etiku medija, međutim, nije našao direktnu vezu između političke hajke na Adamoviča na TVP i atentata na njega, kada ga je 13. januara u vreme proslave najveće dobrotvorne akcije u Poljskoj – prikupljanja pomoći za opremu za dečije bolnice – na bini, pred očima stotina žitelja Gdanjska, izbo nožem lokalni sitni kriminalac. Adamovič je kasnije podlegao povredama u bolnici.

Stefan V, kada je zadao nekoliko udara nožem Adamoviču, oteo je mikrofon i vikao da je sedeo u zatvoru nevin, da ga je tada vladajuća sada opoziciona Građanska platforma u zatvoru šikanirala i da zato Adamovič mora da umre.

Obećanja premijera Mateuša Moravjeckog, ministra unutrašnjih poslova Joahima Bruđinjskog i predsednika Andžeja Dude, da će vlasti ubuduće odlučno suzbijati govor mržnje i političke hajke, prvih dana kada je cela Poljska bila u šoku nakon atentata na omiljenog gradonačelnika, minirao je, međutim, 11. februara u opširnom intervjuu lider vladajuće stranke i njihov partijski šef, Jaroslav Kačinjski.

“Odbijam pojam govor mržnje koji pokušavaju da uvedu tim povodom (ubistva gradonačelnika Gdanjska). To je pojam pomoću koga pokušavaju da uvedu jednostranu cenzuru samo desnice. Mogu da igraju predstavu ‘Kletva’ (Olivera Frljića), mogu da pozivaju da me ubiju a ne može se citirati Biblija. U Poljskoj postoji nešto kao sejanje mržnje”, kazao je Kačinjski u intervjuu desničarskom, provladinom nedeljniku Šjeći.

Poljska TVP je bila meta žestokih kritika, čak i sa strane nekih provladinih medija, zato što je u prilogu o govoru mržnje u Poljskoj dala samo kontroverzne izjave opozicionih lidera a prećutala iste od zvaničnika vladajuće stranke, pa i samog Kačinjskog.

“Nikada nismo sejali mržnju. Mi samo predstavljamo našu dijagnozu situacije u Poljskoj koja je danas prilično široko prihvaćena”, objasnio je u intervjuu Kačinjski kontroverzne izjave poljskih vladajućih konzervativaca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare