Poljoprivreda: Veličina društva i potrošnja hrane u zimskom periodu

LESKOVAC
Na raznim predavanjima, u pisanim radovima, mogu se čuti i pročitati oprečne (neprecizne) informacije, npr.: da je za uspešno prezimljavanje i dobar rano-prolećni razvoj neophodno uzimiti društva sa 10, 20, 25 ili 30.000 pčela. Zatim, da je neophodna količina hrane od 10 do 30 kg. Nejasno je da li se radi o početku septembra ili novembra. Šta je tu tačno, šta netačno, šta površnost ili prosta mitologija? Šta neiskusan pčelar treba da prihvati?
Kraj oktobra je, kao što se zna, vreme kada kod najvećeg broja društava izlazi zadnje leglo, završavajući život letnje pčele i u košnici ostaju samo zimske. Iz ovog zaključka proizilazi nekoliko pitanja: Koja su to zimske pčele? Koliko ih ima? Koliko im je potrbno hrane? Odgovor na prvo pitanje je sadržan u dobro poznatoj definiciji: Zimske pčele su dugovečne pčele koje krajem oktobra naslede letnje pčele. Njihov zadatak je da u toku zime održe pčelinje društvo (organizam) u životu i da na proleće izvedu „prolećne pčele“ i tako produže život pčelinjem društvu (organizmu). Brojčanu snagu uzimljenog društva najsažetije definiše dr. Pia Aumerier . . . „ i društvo dobija svoju optimalnu zimsku veličinu. Sve se svodi na: dovoljno pčela za pristojno klube, ali bez nepotrebnih članova.“ovoj definiciji nema šta da se doda ili oduzme.

Potvrdu da je optimalna veličina uzimljenog društva između 8 i 15.000 pčela pokazuje i činjenica da je ukupan zimski mortalitet pčela, u takvim društiva, najmanji i ne prelazi 18%. Kad spajanjem „napakovanih“ društava sa 30.000 i više pčela ( u oktobru) mortalitet se penje do 45%, jer nepotrebni članovi nepotrebno torše hranu, povećavaju zagušljivost u klubetu i košnici i tako pogoršavaju životne uslove, na kraju skraćuju život sebi i drugima. Posmatranje i istraživanja su pokazala da je najmanja potrošnja kada je društvo u klubetu bez legla. To se odnosi na mesece: novembar, decembar i prvih 20 dana januara. Potrošnja čvrstih materija – šećera je tada kod društava od 10.000 pčela pri povoljnom meteorološkim uslovima oko 20 gr/dan, ili 600 gr/mesec, odnosno oko 800 gr. meda/mesec. U praksi su ipak odstupanja od društva do društva značajna, kao i od sezone do sezone.
Nenad Stefanović mast.inž.polj

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare