Poljoprivreda: Šta je eriofidna grinja lista maline

LESKOVAC


Poslednjih godina veliki i ozbiljan problem u proizvodnji malina predstavlja eriofidna grinja maline Phyllocoptes gracilis. Ova grupa grinja Eriophida znatno je sitnija od paučinara. Kao domaćini podobni su divlje i pitome vrste maline, kupine i pojedini hibridi jagodastog voća.
Malinina grinja ima dve morfološki različite forme, prezimljujuću i letnju. Odrasle ženke prezimljavaju u kolonijama u pazuhu pupoljaka oko ljuspastih listića. Na naličju lista tokom vegetacionog perioda, grinja obrazuje više generacija i na listu se može naći u svim razvojnim stadijumima, od kraja aprila do kraja novembra. Aktivirajući temperaturni minimum za zimujuće ženke je 110S, gde sa otvaranjem pupoljaka migriraju na lisne peteljke i naličje razvijenih listova na dvogodišnjim izdancima. Nakon potpunog razvijanja ovih listova, grinje migriraju na listove jednogodišnjih izdanaka najčešće prvom polovinom jula. Migracija eriofidnih grinja tokom leta dešava se uz pomoć vetra i letećih insekata. Po tome najoptimalniji rokovi suzbijanja su period nakon završetka migracije zimujućih ženki na mlade listove dvogodišnjih izdanaka do pred cvetanje maline, polovina – kraj aprila do polovine maja, jer je svaka godina specifična.
Oštećenja od eriofidnih grinja manifestuju se u vidu promena na listovima, u početku ishrane to su svetlozelene mrlje, koje se kasnije šire, zahvataju veliki deo lisne površine i dobijaju svetlozelenu do žutu boju. Karakteristično je podizanje lica lista u vidu mehurova i gubljenje maljavosti na naličju lista pri jačem napadu grinja. Mladi listovi se kovrdžaju, a vršni izbojci se suše. Slično žutilo listova se često meša sa simptomima virosnih oboljenja i izostane upotreba hemijskih preparata i zaštite. Često na ovakav način pogrešno donošenje dijagnoze može dovesti do prevremenog uništenja zasada.
Najsveobuhvatniji pristup za ispravno suzbijanje se postiže praćenjem vremenskih prilika i aktivacije grinja posle zimskog mirovanja. U tom periodu potrebno je primeniti sredstva na bazi mineralnog ulja ili već gotove iskombinovane preparate mineralnog ulja sa bakarnim fungicidima. Kasnije, tokom proleća potrebno je primeniti tipične akaricide koji efikasno deluju na jaja, larve i nimfe i sprečavaju metamorfozu. Ovi preparati se primenjuju i po završenoj berbi.
Eriofidna grinja ploda maline Phyllcoptes esyggi, dovodi kod napadnutih plodova da oštećeni plodovi ostaju mestimično beli, ne sazrevaju i deformišu se pri vrhovima. Sa kretanjem vegetacije štetočina migrira na lišće, potom cvetove i plodove u formiranju. Ima više generacija godišnje, razmnožava se brzo, posebno po suvom i toplom vremenu kao što je ove godine, sve do pojave jesenjih hladnih noći. Suzbijanje sprovoditi akaricidima kada su lastari dužine 10 cm i to pred cvetanje.
Mirjana Petrović, mast.inž.polj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare