Poljoprivreda: Rutava buba napada sve biljke, kako se izboriti s njom

LESKOVAC


Ova polifagna štetočina napada brojne gajene, korovske i ukrasne biljke. Razvija jednu generaciju tokom godine, a prezimi kao odrasla jedinka, u zemlji na dubini do 10 cm. Rutava buba (Tropinota hirta) je tamne boje tela, obrasla sivim dlačicama, sa bledo žutim nepravilnim tačkicama na pokriocima. Odličan je letač pa lako prelazi na nove površine u potrazi za hranom. Pošto napuste mesta prezimljivanja odrasle jedinke rutave bube hrane se na korovskoj flori, na cvetovima maslačka. Sa cvetanjem voćnih vrsta one prelaze na njihove cvetove, na cvetove kruške, jabuke, šljive, višnje, trešnje, breskve, jagode, maline, kupine. Može se uočiti i u usevima uljane repice, kao i na ukrasnom bilju.

Najveća aktivnost ove štetočine tokom dana je u periodu od 10-16 časova. Štete može naneti i u fazi belih balona jer se uvlači u još neotvoren cvet i hrani delovima cveta. Naročito velike štete može naneti u mladim zasadima gde su stabla niska i mali je broj cvetova. Tada može u potpunosti da uništi sve cvetove i onemogući donošenje roda. Oštećujući delove cveta, prašnike, tučak, krunične lističe, ova štetočina onemogućava zametanje plodova. Takođe, oštećuje i tek zametnute plodove. Dovodi do njihove deformacije te se mogu koristiti samo za industrijsku preradu.

Posle perioda dopunske ishrane i parenja, polaže jaja u površinski sloj zemljišta ili najradije ispod biljnih ostataka. Larve su bele boje sa žutom glavom. Hrane se biljnim ostacima u raspadanju i sitnim korenovima, i neprave zančajnija oštećenja na korenu. Razvoj larvi se odvija u zemljištu, u površinskom sloju, gde se i učaure. Odrasle jedinke nove generacije prezimljavaju u površinskom sloju zemljišta, koje će napustiti tek narednog proleća krajem marta ili početkom aprila.
S obzirom da je ova štetočina prisutna u vreme cvetanja, kada su na cvetovima prisutne i pčele i drugi polinatori, njeno suzbijanje primenom hemijskih mera zaštite nije moguće. Primena insekticida u fazi cvetanja je strogo zabranjena, te su opravdane samo mehaničke mere zaštite. Izlovljavanje rutave bube sprovodi se postavljanjem lovnih klopki, posuda bele ili plave boje sa mirisnim atraktantom koji će privući jedinke rutave bube. U posude sa vodom dodaje se cimet, anis, negro bombone, sirup od jabuke, sirup od jagode, maline ili slično. Potrebno je postaviti što veći broj posuda i to po obodu, a manji broj rasporediti po unutrašnjosti parcele. Takođe se mogu koristiti veće čaše ili lavori, kao i plastična burad bele ili plave boje. Posude se mogu postaviti na zemlju i u krošnju drveta. Potrebno je svakodnevno prazniti posude i ponovo ih napuniti rastvorom, sve dok ne prođe opasnost od ove štetočine. Do precvetavanja voća u voćnjacima ne treba suzbijati korove koji cvetaju, pre svega maslačak, kako bi se smanjila aktivnost rutave bube na cvetovima voća.
Bojana Karapandžić, dipl.inž.polj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare