Poljoprivreda: Posledice visokih temperatura na laktaciju krava

LESKOVAC

Visoke temperature imaju negativan uticaj na svaku granu stočarske proizvodnje pa i na proizvodnju mleka kod krava muzara. Posebno temperature preko 30 stepeni ukoliko se zadrže u dužem vremenskom period dovode do raznih metaboličkih i digestivnih promena. Posledica tako visokih temperatura kod grla u periodu laktacije se manifestuje gubitkom apetita, umanjenom konverzijom i konzumacijom hrane, povećavaju se potrebe za vodom, što dovodi do smanjenja lučenja mleka i potpunog prestanka proizvodnje mleka.
Objekti za krave muzare treba da budu maksimalno provetreni, redovno ih treba čistiti bez zadržavanja stajnjaka, nesmeju biti prenaseljeni zbog temperature koja se oslobađa od samih životinja i dodatno vrši zagrevanje.
Kada govorimo o ishrani obrok mora biti izbalansiran od kvalitetnih hraniva kako bi krave zadovoljile svoje potrebe u hranljivim materijama. Primenom kvalitetne ishrane ublažili bi smo pad same proizvodnje.
Ovi problemi nastaju kod štala sa niskim spuštenim plafonom gde je umanjeno strujanje vazduha odnosno loša ventilacija, takođe zatvoreni objekti sa svih strana i nemogućnost njihovog otvaranja pri ovakvim vremenskim prilikama.
Preporuka farmerima obezbediti adekvatno provetravanje pomoću prozora na venus ili centralnih ventilacionih otvora uvođenjem dovoljne količine svežeg vazduha, kao i dovoljnih količina sveže vode za napajanje životinja, koja treba biti lako dostupna u svako doba.

PSSS – Leskovac
Savetodavac za stočarstvo
mr Dejan Ranđelović

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare