Poljoprivreda: Koji su glavni radovi u voćnjacima pred zimu

LESKOVAC


Jesenska ili osnovno đubrenje obavlja se nakon berbe. U tom periodu u zemljište se unose đubriva sa izraženim fosforom i kalijumom, a sa manjim sadržajem azota. Najčešće su to 7-20-30, 8-16-24 i dr. formulacije đubriva.
Količina ovog đubriva zavisi od samog zemljišta, odnosno od prisustva elemenata u njemu, što se prethodno utvrđuje hemijskom analizom.Osnovno đubrenje podrazumeva i đunbrenje organskim tj. stajnjakom koje se obavlja svake treće ili četvrte godine. U novije vreme vrši se i folijarna prehrana, posle berbe, a prije opadanja listova.
Kad dve trećine lista opadne pristupa se hemijskoj zaštiti primjenom pesticida na bazi bakra tzv. “plavo prskanje” ili “plavo kupanje” voćaka. Treba napomenuti, da je pojedine prouzrokovače biljnih bolesti moguće sprečiti samo tretiranjem u vreme zimskog mirovanja, pa se preporučuje da se ovo tretiranje nikako ne izostavlja.
Takođe, kasno u jesen ili početkom zime primjenjuje se i tzv. ” beljenje voćaka” kako bi ih zaštitili od pucanja kore i nakupljanja mahovine i lišajeva. Za tu namenu priprema se suspenzija po slijedećoj recepturi: u 5 l vode doda se 5 kg gašenog kreča, 0,3 kg kuhinjske soli i 0,5 kg sumpora ( Chromosul 80 ). Ovom suspenzijom vrši se premazivanje debla i donje račvište grana.
Ako se primenjuje jesenska rezidba voćaka, obavezno je sve rezove premazati voćarskim voskom ili bar one veće jer u protivnom svaki rez predstavlja ranu i idealno mjesto za ostvarivanje zaraze.
U zimskom periodu često voćnjaku štete nanosi divljač, naročito zec, a ređe srna, i dr. U nedostatku hrane, kad je visok snežni pokrivač, zec lako dohvati niže pa i više grane i u znatnoj meri ih oštećuje. Najsigurniji, ali i najskuplji način zaštite je ograđivanje voćnjaka žičanom mrežom. Najčešće se zaštita od zečeva vrši omotavanjem pojedinačnih stabala plastičnom mrežom za tu namenu,. Za zaštitu se koriste i sredstva koja neuogodnim mirisom – repelentno, odbijaju divljač.Nenad Stefanović mast.inž.polj. PSSS Leskovac

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare