Poljoprivreda: Kako se rešiti malinine muve galice?

LESKOVAC
Malinina muva galica (Lasioptera rubi) je štetočina prisutna u svim područjima gajenja maline u Srbiji. Osim štete na malinama, nanosi štetu i na zasadima kupine i ruže. Problem predstavlja to što ovi štetni insekti budu aktivni tokom perioda kada malina ili kupina cveta. Larve se sa druge strane nalaze unutar stabljika pa se na njih ne može delovati.
Malinina muva galica je dugačka od 1,8 – 2,5 mm , boja može da joj varira od nijansi smeđe do crne boje. Stomak ovog insekta je uvek svetliji nego leđa. Po leđima ispod krila ima specifične sive pruge. Na glavi ima dva velika oka koja se ističu veličinom u odnosu na ostatak glave.Telo ove mušice je obraslo dlačicama. Po klasifikaciji malinina muva galica spada u opnokrilce. Jaja su narandžaste boje i imaju ovalan oblik. Larve su takođe narandžaste boje i mogu narasti do 4 mm dužine. Larve izgledaju kao da su podeljene na članke zbog udubljenja oko tela. Lutka je tamno mrke boje, dužine 2-3 mm.

Ovaj štetni insekt ima samo jednu generaciju godišnje. Malinina muva galica zimu provodi u formi odrasle larve u galama (gukama) koje izgledaju kao ispupčenja na izdanku maline ili kupine. U zasadima se odrasli insekti pojavljuju od maja meseca, pa sve do avgusta. Krajem maja meseca i početkom juna, ženka malinine muve galice polaže jaja na biljkama u grupama od oko 15 jaja. Jaja su uglavnom na donjoj polovini izdanka prema zemlji i nalaze se blizu pupoljaka. Larve kada se izlegu prolaze u izdanak maline i tu se zadržavaju ispod kore. Nakon nekoliko dana kada malo ojačaju ulaze skroz u izdanak maline. Na mestu gde su se larve zadržale, nakon dvadesetak dana primetne su gale na izdanku (zadebljanja, kvržica, guke) koje nastaju kao posledica onoga što larva izlučuje.
Na jednom izdanku maline može se nalaziti i nekoliko mesta gde su larve napale izdanak maline, a česta je situacija da mesta koja su oštećena dosta liče na oštećenja od mraza. Oštećeni izdanci su iznad zadebljanja slabi, jer dolazi do prekida sprovodnih sudova, izdanci su slabije razvijeni, lako se lome ili se često osuše.
Malinina muva galica se preventivno suzbija mehaničkim uklanjanjem oštećenih izdanaka u periodu pre izletanja imaga u proleće (optimalno početkom aprila meseca). Ukoliko se registruje prisustvo gala, a u cilju smanjenja brojnosti ove štetočine proizvođačima se preporučuje mehaničko uklanjanje izdanaka sa galama do osnove, iznošenje iz zasada i uništavanje. Takođe je potrebno obratiti pažnju ako u blizini ima divlje kupine ili ruže, jer se i na njima uspešno razvijaju larve, pa je potrebno kvalitetno obavljati obradu zemljišta oko zasada i u zasadu.
Sigurne mere zaštite su sadnja zdravih sadnica i jesenje orezivanje i uklanjanje zaraženih izdanaka.
Hemijske mere zaštite znatno su otežane, jer je masovna pojava odraslih jedinki malinine muve galice u vreme cvetanja maline i kupine, kada je primena insekticida zabranjena zbog prisutnih oprašivača u zasadima. Hemijski tretmani mogu da se sprovode do početka cvetanja nekom od registrovanih inskticida.
Mirjana Petrović, mast.inž.polj.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare