Poljoprivreda: Kako orezivati maline

LESKOVAC

Rezidba maline je pomotehnička mera koja ima za cilj da uskladi mogućnost korenovog žbuna da ishrani nadzemni deo i da dobijemo izdanke za zamenu to jest rod naredne godine. Kod većina sorata maline prilikom vezivanja u zavisnost od bujnosti i razmaka sadnje vršimo odabir od 6 do 8 izdanaka srednje razvijenih po dužnom metru.

Prilikom odabira obavezno izabrati zdrave izdanke bez mehaničkih i bioloških povrd,a debljine oko 8 mm + ili -, crvenkaste boje nikako debele, preko 12 mm sa ispucanom korom i beličaste boje. Prilikom rezidbe gledamo i presek izdanka da je zelene boje i svež. Odabrane izdanke učvršćujemo za naslon žice stezačima ili kanapom.

Radi dobrog fiksiranja ostavljenih izdanaka potrebno je bar na jednu žicu vezati i učvstiti kanapom, zbog vetra oluje i slično. Vrhove izdanaka treba zakratiti na dva do tri pupoljaka iznad poslednje žice.

Ostale izdanke, na početku aprila, prilikom pregleda treba ostraniti do osnove korenovog žbuna. Sve orezane izdanke po mogučnosti trebamo istarupirati ili izneti iz parcele koristiti kao usitnjene biljne delove ( briket za ogrev ) na gazdinstvu ili bezbedno ukloniti. Veoma je bitno na vreme orezati malinu i vezati za naslon žice da prilikom listanja ne dođe do oštećenja rodnih grančica a time i smanjenje prinosa.

Savetodavac iz voćarstva i vinogradartstva Aleksandar Mitić

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare