Polja lavande u Tamnjanici, galerija pod vedrim nebom

BELA PALANKAOpojni, aromatični, miris i ljubičasta boja koja se rasula poljima ostavlja bez reči posetioce iz svih krajeva Srbije i strance koji se nađu na poljima lavande eko plantaže ušuškane na kosini jednog od brda podno Suve planine kod Bele Palanke. Ovih dana ljubičasta  boja je u svom punom koliritu a biće tako još koji   dan jer uskoro kreće berba ove aromatične biljke koja iz podnožja Suve Planine kreće put Francuske,svog poslednjeg odredista, kod drugog u svetu proizvođača eteričnih ulja. A dok ne krene berba, ljubičasta polja se pretvarju u galeriju pod vedrim nebom. Samo još jedan povod da se skrene sa glavnog puta i zaluta u sakrivenu i među brdima ušuškanu Tamnjanicu i uživa u pomalo neočekivanoj lepoti koju dopunjuju dela veštih vajarskih ruku.

                     Ovog puta ljubičastu boju razbile su skulpture Jovane Petković i Nikole Smilkova. Dela  od belog prilepskog mermera kao da je na ljubičasti tepih spustila sama božija ruka. Prizor koji se ne zaboravlja, a priroda, biljke i skulpture postaju nerazdvojiva celina. Doživljaj vredan da se ovekoveči pa nije čudno što je eko plantaža lavande u  ovo doba godina meta mnogih koji beže sa užarenog asfalta željni božanstvenog mirasa i boja, a uz to i umetnosti. Uz sve to niko ne mora da bude uštogljen i zamišljenog pogleda. Sve je na ovom mestu u skladu sa prirodom, pa i osmesi na licima putnika namernika koji na ovim poljima ne retko sreću poznanike ali sklapaju i nova prijateljstva.

                    I za same umetnike je ovakva izložba pravo iznenađenje i osveženje jer prvi put su se njihova dela našla na jednom mestu, pod vedrim nebom i u nesvakidašnjem ambijentu.

                   Od Nikoline saznajemo da se njegove skulpture bave figuracijom, a Jovanine su apstraktne. Povezane su emocijama jer im je to u krajnjoj liniji zajendička tema.

               „Sama izložba postavljena u polju lavande je već neobična jer je potpuno izmeštena iz galerijskog prostora, a ta ljubičasta boja koja ih okružuje daje posebnu čar i bogatstvo i potpuno jedan nov kvalitet  svim radovima. Moje skulpture predstavljaju unutrašnje biće i senzibilitet koji bi svako trebalo da prepozna. Želela sam da ostavim posmatraču da pronađe sebe u njima“, kaže  Jovana Petković i dodaje da je njena ideja da svako od posmatrača pronađe sebe u njime.

                Dodaje da je to samo deo njenog ličnog doživaljaja a da ambijent u kome sada izlaže za nju je dodatna inspiracija.

                 „Ta širina i aromatičnost biljaka predstavljaju kvalitet za sva čula, a za umetnost je upravo to potrebno. Prilepski mermer se tako divno slaže da ovim prostorom i na jedan poseban način reflektuje svetlost“, ističe Jovana.

                 I za Nikolu Smilkova koji dolazi iz Štipa, Makedonija, Tamnjanica je posebno mesto.

                 „Tamnjanica je mesto koje te stalno privlači, da uvek dolaziš i opet i opet. Sada sam se predstavio sa devet skulptura na kojima je predstavljena ženska figura. Poseban akcinat stavljam na emocije jer smatram da određena emocija određuje i na način na koji će posmatrač doživeti delo. Tamnjanica je jako inspirativna samim tim što dišeš punim plućima“, kaže Nikola.

                   Ideja o galeriji pod vedrim nebom potekla je od vlasnika eko  plantaže Gorazda Čuka, kolekcionara umetničkih dela koji je na ovaj način spojio umetnost koja nastaje u ateljejim sa prirodom. Odlučio je tako da napravi najveću galeriju mermernih skulptura na otvorenom čiji su autori eminentni umetnici koji nekoliko puta godišnje borave na njegovom imanju tokom kolonije Pigmalion.

                   „Lavanda ima u sebi neku magiju koja neodoljivo privlači ljude. Jedanput godišnje ovde izlažemo skulpture, svake poslednje subote u junu. Umetnici su nam česti gosti. Sada su vajari, zatim dolaze slikari i tako  sve do oktobra, oni ovde nalaze inspiraciju za svoja dela“, kaže Goražd.

                Ovo je druga po redu izložba u poljima lavande, prošle godine svoja dela je predstavio hrvatski vajar Petar Hranuelin čiji su lik i delo bili inspiracija za rakiju “Ne sjećam se” koja je nedavno dobila veliku Zlatnu medalju na Novosadskom sajmu poljoprivrede a koju su sada psoetioci ove neobične galerije mogli i da probaju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare