Politička platforma Solidarnost organizovala je protestnu akciju ispred NALED-a

BEOGRAd

Politička platforma Solidarnost organizovala je povodom Međunarodnog praznika rada protestnu akciju ispred sedišta Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj, NALED-a. 

Okupljenima su se obratili predstavnici Solidarnosti, Aleksandra Lakić i Miloš Baković Jadžić. Oni su objasnili razloge da za Prvi maj skrenu pažnju javnosti na delovanje NALED-a.

Kako navode iz Solidarnosti, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj je na poziv Vlade Srbije postala glavni nosilac niza problematičnih zakonskih izmena.

NALED tako stoji iza predloga izmena Zakona o sezonskim poslovima, kojim će se dejstvo i onako lošeg zakona proširiti na ogroman broj radnika koji će biti uvedeni u radni režim koji im ne garantuje radnu, ekonomsku i socijalnu sigurnost i gura ih u sivu zonu ekonomije, umesto da ih iz nje spase.

Lakić je zaključila da je država ne samo da neefikasno štiti radnička prava, već i aktivno i sistematski radi na urušavanju tekovina radničkih borbi. Ona je podsetila na kontinuitet procesa privatizacije državnih i društvenih preduzeća, mera štednje i fleksibilizacije radnog zakonodavstva. Oni su, smatra, doveli i do slabljenja sindikata i mogućnosti sindikalnog organizovanja.

Miloš Baković Jadžić je u obraćanju pojasnio da je NALED formalno organizacija koja se zalaže za lokalni ekonomski razvoj i okuplja privrednike i lokalnu samoupravu, ali da je u suštini reč o udruženju koje u velikoj meri kreira javne politike i izmene radnog zakonodavstva u skladu sa interesima krupnog kapitala.

Baković Jadžić je izneo ocenu da je NALED sve prisutniji u javnosti od kad je na vlasti SNS, te da već godinama igra ulogu u svim značajnim državnim odlukama i projektima u sferi privrede i ekonomije.

Predstavnici Solidarnosti su izjavili da se protive tome da radnici žive zabrinuti da li će spojiti kraj sa krajem. Solidarnost se zalaže za sigurne poslove, dobre zarade, dobre radne uslove i dostojanstvene penzije:

„Mi ne želimo Srbiju kao zemlju najvećih nejednakosti u Evropi. Mi želimo društvo jednakosti i slobode i solidarnosti i znamo da je moguće izgraditi ga!”

Okupljeni su nosili parole “NE NALED” i “ZA BOLJE USLOVE RADA”, “ZA VEĆE PLATE”, “ZA PRAVO NA SINDIKAT”.

Okupljanje je završeno pozivom da se problematika sveta rada vrati na političku agendu kroz zajedničku borbu i radničku solidarnost.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare