Policija istražuje incident u Podvorcu, sve počelo privatnim sukobom u kladionici

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Portparol Policijske uprave u Leskovcu Boban Zdravkovič rekao je jutros za JUGpress da je rad na utvrdjivanju dogadjaja na početku naselja Podvorce “u toku”.

“Policija I tužilaštvo intenzivno rade na ovom slučaju”, rekao je Zdravković.

U leskovačkoj policiji pozivaju na smirivanje tenzija.

Dva napada na Rome prijavljena su juče ranije u centru Leskovca, kod hotela Beograd i kod dvorišta Osnovne škole „Svetozar Marković“ , rekao je Zdravković.

Romi iz Podvorca kažu da se napad sinoć dogodio u vreme dok je veliki broj Roma bio na ulici zbog veselja koje je u centru tog mesta pravio jedan od meštana.

Ista grupa je, tvrde, napala trojicu Roma kod Hotela Beograd a jedna od njih , posle tog napada , zadržan u bolnici, kao i kod visećeg mosta.

Incident se dogodio sinoć , kada se grupa navijača vraćala sa rukometne utakmice, rekli su JUGpressu drugi izvori iz tog dela grada.

Neki naši izvori tvrde da je sve počelo , pre dva dana kada su se srpski i romski mladići posvadjali u jednoj kladionici.

Isti izvori navode da je to bio lični sukob i smatraju da je incident od sinoć posledica toga kao i da ne može sa sigurnošću da se tvrdi da se sve dogodilo zbog nacionalne netrpeljivosti već, smatraju, zbog svadje besposlenih mladića.

Prenose nam i da je policija došla odmah po pozivu ali i da su Romi u Podvorcu bili veoma uznemireni jer su počele da se pronose glasine da će grupa huligana napasti i romsku crkvu pod šatorom.

Pripadnici policije su, kažu, obećali da će čitav ovaj slučaj da reše do danas i da će vinovnici incidenta biti uhapšeni.

Na društvenim mrežama veliki broj leskovčana osudjuje ove napade na svoje sugradjane Rome , poziva policiju da uradi svoj posao i reši slučaj do kraja.

U Leskovcu Romi žive u tri mahale i povremeno se dogadjaju incidenti u kojima najčešće učestvuju mladi iz jedne i druge zajednice.

Do sada su situaciju uvek uspevali da smire predstavnici Roma i predstavnici državnih organa, najčešće pozivajući na uzdržanost i veči rad naboljoj komunikaciji izmedju mladih iz dve zajednice.

Ključni problem u Leskovcu jeste to što se mladi iz srpke i romske zajednice skoro uopšte ne poznaju i ne druže a niko od nadležnih organa nije zainteresovan da se na taj način, kroz promovisanje druženja i zajedničkih aktivnosti, mladi približe jedni drugima.

Kao neverovatne bajke izgledaju sećanja nešto starijih leskovčana iz jedne i druge zajednice kada su svi zajedno išli u školu i učestvovali u raznim aktivnostima, kada su se porodice privatno poznavale i družile.

Stariji Romi kažu da su faktor upoznavanja i razvijanja suživota ranije delovale škole, u koje su deca iz dve zajednice zajedno išla i medjusobno se u poznavala, kao i služenje vojnog roka.

U lokalnoj samoupravi u Leskovcu više ne postoji koordinator za romska pitanja niti Kancelarija za Rome.

Za sutra je zakazan sastanak predstavnika romske zajednice i policije a naši izvori medju Romima kažu da su tražili da dodju i vodje grupe navijača da bi se na miru porazgovaralo o ovom incidentu.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека