Polaganjem venaca obeležen Dan pobede nad fašizmom

NIŠ

Dan pobede nad fašizmom obeležen je u Nišu polaganjem venaca sovjetskim vojnicima ispred Logora 12.februar i oslobodiocima Niša na centralnom gradskom trgu.Vence su položili predstavnici vojske, policije, SUBNOR-a i predstavnici mnogih udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova . U ime grada vence su položili zamenica gradonaleknice Niša Dragana Sotirovski, predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić i gradski većnik Nenad Stanković.

                „Ovo je dan kada se svi, građani Niša ali i građani cele Srbije, sećaju  naših potomaka koji su bili jedinstveni u borbi za našu otadžbinu i položili živote za odbranu  zemlje i našeg grada“, kazao je predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić.

                    Na današnji dan 1945. godine kapitulacijom nacističke Nemačke završen je drugi Svetski rat.  Zato se ovaj datum obeležava kao Dan pobede nad fašizmom.

                    „Grad Niš i ove godine obeležava 9.maj, Dan pobede nad fašizmom, ali ove godine, na đalost, zbog celokupne situacije neće biti šetnje Besmrtnog puka, ali polaganjem venaca odajemo počast svima koji su  pali za slobodu naše zemlje u Drugom svetskom ratu, svima koji su položili svoj život na oltar otadžbine“, kazao je Nenad Stanković.

                     Dodao je da, mada se ovaj dan obeležava kao Dan pobede nad fašizmom, i danas ima pojava koje nas podsećaju na pojave za koje su svi mislili da su pobeđene 9.maja.

                      „I dalje ćemo morati da istrajemo u tome da  pojava povezanih sa fašizmom više ne bude i da ih iskorenimo kako se više nebi ponavljale“, dodao je Stanković.

                      Dr Vidimir Veljković, predsednik Skupštine SUBNOR-a grada Niša je istako da je 9.maj značajan praznik jer je „na današnji dan 1945.godine slomljena  kičma nacističko fašističkim snagama, prvenstveno Nemačkoj“.

                      „Izuzetnu ulogu u tome imala je i naša vojska i samim time smo stali u red onih snaga koje i danas imaju značajanu ulogu  u obeležavanju svih antifašističkih vrednosti i koje su protiv događaja  koji se javljaju u svetu jer su zaboravljene prave vrednosti iz geopolitičkih razloga. Kao narod imamo čast  da pripadamo podeničkoj koaliciji“, istako je Veljković. (kraj) VP/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare