Polaganje zakletve za dobrovoljni vojni rok

LESKOVAC

Nevena iz Niša i Slaviša iz Ražnja, dvoje su od tridesetoro mladića i devojaka koji su danas u 3. Centru za obuku u Kasarni ”Vojvoda Petar Bojović”, započeli šestomesečni  dobrovoljni  vojni rok. Oboje su od detinjstva želelida postanu vojnici i nadaju se da će im to biti profesija.

Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka junske klase, koji su jutros ušli u Kasarnu ”Vojvoda Petar Bojović” u Donjem Sinkovcu, ovde će, pošto zaduže opremu, provesti noć, a potom se upućuju na 45-odnevnu obuku u Valjevo. To je samo jedna od novina, iznudjenih trenutnom epidemiološkom situacijom:

–          Zbog poštovanja preporuka i mera za sprečavanje širenja virusa covid 19, junska klasa vojnika, u svim centrima za obuku, broji znatno manje vojnika. Drugi razlog je ušteda na materijalnim sredstvima i ljudstvu, pa je u centre u Leskovcu, Valjevu i Somboru, pozvano po 3o-ak vojnika. Njihova osnovna obuka, u trajanju od 45 dana, obavljaće se u Valjevu. Danas ih primamo, po završenoj prozivci i obavljenim zdravstvenim pregledima, zadužiće opremu, popodne i noć provesti ovde, a sutra ujutru ih upućujemo u 2. Centar za obuku, objašnjava kapetan Milan Milić.

Jednom delu  prijavljenih dobrovoljaca je početak služenja vojnog roka odložen za septembar, a neki su vraćeni i zbog sumnje na inficiranost korona virusom, ali će se epidemiološka situacija tokom leta smiriti, pa će na jesen svi biti pozvani, dodaje Milić.

Nevena Nikolić iz Niša raduje se što ispunjenje davnih želja za nju počinje upravo danas:

–          Odlučila sam se za Vojsku iz rodoljublja i potrebe da se služi otadžbini. To je poziv časti. Sanjam to od detinjstva i neizmerno sam srećna. U svojoj familiji biću prva ženska osoba u vojsci, a volela bih, ako to prilike dozvole, da postanem profesionalni vojnik. Uskoliko se to ne dogodi, sigurna sam da ću, tokom narednih šest meseci, steći znanja i veštine da pomognem u odbrani zemlje, ako to bude potrebno.

Već na prvi pogled, Slaviša Blagojević iz Ražnja, deluje kao neko kome je vojni poziv u srcu, ali nas je zanimalo zašto je do 27. godine čekao da se priključi vojsci:

–          Nije bilo vremena, morao sam da obavim neke druge stvari, iako uniformu i vojsku volim od malena.Cela moja porodica i drugari znaju koliko mi znači, pa ih nije čudilo kad sam se prijavio za dobrovoljno služenje. U mom kraju Vojska je cenjena i poštovana, a tokom vanrednog stanja svi smo imali priliku da vidimo koliko nam znači. Voleo bih da se zaposlim u ovom sistemu i nadam se da će mi to uspeti.

Nakon misec i po dana osnovne obuke u Drugom centru u Valjevu, vojnici junske klase će još toliko vremena provesti na specijalističkoj edukaciji u namenskim jedinicama, a ostatak vojnog roka u kasarnama u koje budu rasporedjeni.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare