Pojavile se zmije u Vranjui Vladičinom Hanu

VRANJE-VLADIČIN HAN

U selu Panevlje na području grada Vranja, drugog dana Uskrsa, iz bunara čiji su vlasnici porodica Veličković izvučeno je desetak neotrovnih zmija.

Komunalna policija nakon prijave građana obavestila je Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana, koji su odmh intervenisali.

“Reč je o zmiji smuk i u tom bunaru primećeno je dvadesetak zmija. U koordinaciji sa ovim udruženjem, ukoliko bude potrebno reagovaćemo opet, s obzirom da se zmije povlače kad osete vibracije”, kaže načelnik Komunalne policije Ivica Tašković.

Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana u vreme uskršnjih praznika intervenisalo je dva puta.

I u selu Bigla u opštini Vladičin Han u bunaru porodice Miljkovića pojavilo se desetak zmija.

„Kao i u selu Panevlje u pitanju su neotrovne zmije, smuk. Uspeli smo da izvučemo samo dve, jer oko bunara ima dosta kamenja pa se one vraćaju i povlače. Uhvaćeni gmizavci su vraćeni u prirodno stanište“, ističe predsednik Udruženja,  Vladica Stanković.

On dodaje da su zmije bile u hibernaciji u bunarima i da sa toplim vremenom počinju da izlaze, da se hrane i pare.

 Stanković apeluje na građane da zmije ne ubijaju, jer one nikada ne napadaju ako nisu ugrožene, da nema razloga za paniku i ukoliko ih primate najvažnije je da obaveste Udruženje “Poskok”.

Ovo udruženje koje je u 2017. godini intervenisalo stotinak puta je jedino koje poseduje sertifikat Zavoda za zaštitu životne sredine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare