Podsticajne mere u poljoprivredi

LESKOVAC

U cilju podsticanja stočarstva u Srbiji, država je i u 2018. godini pripremila niz programa i mera, koje uglavnom podrazumevaju subvencije po različitim osnovama. Ima i novina, a najznačajnija je da će stočari moći da konkurišu za veću novčanu podršku za uzgoj neumatičenih grla stoke.

Neke od najznačajnijih novina su duplo veće  subvencije za uzgoj priplodnih krava , koje umesto dosadašnjih pet, iznose deset hiljada dinara po grlu, a stočari će, kao i prošle godine, moći da konkurišu i za novčanu podršku namenjenu uzgoju neumatičenih grla, čime je država sagledala oko 200.000 grla ”bez pedigrea”.

” Premija za mleko će u ovoj godini biti 7 dinara po litru, a podsticaji za kvalitetna priplodna grla 25.000 dinara. Povećava se i propisani broj grla, kako bi se podrška ostvarila, sa dva na tri. Za neumatičenu stoku, podsticaj iznosi 10.000 po grlu. Preporučujem stočarima da čuvaju potvrdu u obeležavanju teladi, prilikom rodjenja neumatičenih grla, jer će sa njom moći da podnesu zahtev, uz uverenje o aktivnom statusu gazdinstva. Na snazi je i dalje podsticaj za tov junadi od 10.000 dinara. Subvencije za tov predatih svinja klanici, za turnus od najmanje deset grla, iznose 1.ooo dinara po grlu, a za jagnjad i jarad predatih klanici, po 2.000 dinara po grlu”, kaže savetodavac za stočarstvo Poljoprivredne stručne službe Leskovac, Dejan Randjelović.

Ima novina i u podsticajima namenjenim uzgoju sitnije stoke. Tako će stočari za uzgoj kvalitetnih priplodnih ovaca i koza dobijati finansijsku podršku od 7.000 dinara po grlu, pod uslovom da stado broji 30 ovaca, umesto dosadašnjih 10, dok je broj propisanih grla u stadu koza ostao nepromenjen i iznosi 10. Da bi ostvarili pravo na  podsticaje, pčelari će , prema najnovijoj uredbi, morati da poseduju najmanje 30 košnica.

Randjelović pozdravlja odluku države da subvencionisanjem uzgoja neumatičene stoke, daje podršku govedarstvu kao najkompleksnijoj grani stočarstva, u kojoj reproduktivni period traje najduže. To je direktna pomoć održivosti ove grane poljoprivrede, tvrdi on, iznoseći činjenice suprotne ubedjenju da se stočni fond u Jablaničkog okrugu, iz godine u godinu, smanjuje.

–          Broj je unazad godinama konstantan. Prema podacima, kojima raspolažemo, na teritoriji Jablaničkog okruga, uzgaja se 26.000 goveda, od kojih polovinu čine muzna grla, a ostatak čine telad, junice, tovna junad. Pored toga,  na ovom području uzgaja se oko 24.000 svinja, više od 25 hiljada različitih vrsta živine i ovaca i koza, oko 11.000 grla. Na registrovanim farmama, ima oko 300.000 komada živine.

Stočarstvo je primarna grana poljoprivrede, jer bez nje nema ozbiljnije ni povrtarske, ni voćarske proizvodnje, pošto je stajnjak osnovno prirodno djubrivo, prepuno hranljivih sastojaka, potrebnih svakoj biljci. Korist od stočarstva je višestruka i vrlo je značajno da država svake godine za ovu oblast opredeljuje sve veća sredstva, ocenjuje Randjelović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare