Podržano deset korisnika za uključenje na Tržište rada

LESKOVAC

U okviru projekta „Socijalna inkluzija i ekonomsko osnaživanje romske populacije u 12 opština u Srbiji“, koji sprovodi nemačka humanitarna organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, 10 korisnika projekta primilo je sertifikate o uspešno završenom programu dokvalifikacije i prekvalifikacije za zanimanje po izboru. Projekat se finansira sredstvima nemačke Razvojne banke – KfV i sprovodi se u okviru programa „Jačanje socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom“, ili POLIS, koji sprovodi Ministartsvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zajedno sa Ministarstvom za upravljanje javnim ulaganjima, a ukupna vrednost mu je 21 milion evra.

Najveća komponenta ovog projekta su psihosocijalne i obrazovne radionice za decu i odrasle, ali značajna je i ekonomska mera, u okviru koje je 170 korisnika uspešno završilo osnovne treninge za pokretanje biznisa, od kojih je čak 130 njih nakon toga završilo stručno-edukativne treninge (programe dokvalifikacije i prekvalifikacije) za zanimanje po izboru. U toku celog procesa, polaznici su na raspolaganju imali mentorsku podršku od strane stručnih saradnika organizacije ASB.

Gordan Velev u ime ASB organizacije kaže da ga raduje dugogodišnja sjajna saradnja sa Gradom Leskovcem, kao i interesovanje samih korisnika projekta.

„Sam uspeh projekta je u toku prve faze premašio inicijalna očekivanja, te je u periodu trajanja projekta, u odnosu na planiranih 2.000 poseta inkluzivnim radionicama za decu, mlade i odrasle, ostvareno čak 10.000 poseta. Mi iz ASB-a smo zahvalni nemačkoj Razvojnoj Banci kao donatoru na ukazanom poverenju i kroz drugu fazu projekta i srećni što smo uspeli da pomognemo tolikom broju korisnika u procesu socijalne inkluzije i lakšeg uključivanja na tržište rada. Socijalna inkluzija svih osetljivih grupacija i njihovo socijalno i ekonomsko osnaživanje u samom su srcu svih napora koje ASB sprovodi kroz projekte koje implementira. Osnaženi pojedinci mogu osnažiti druge i tako se širi mreža podrške. Neki od vas će možda osnovati zajedničku firmu, tako se udružuju i resursi. (kraj) IS/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare