Podrška profesionalcima u radu sa migrantima

VRANJE

Pod pokrivetljstvom Evropske unije u Zdravstvenom centru Vranje održan je edukativni skup o radu sa tražiocima azila i migrantima, koji sprovodi Svetska zdravstvena organizacija u saradnji sa Mrežom psihosocijalnih inovacija.

O značaju edukacije i podršci koju vranjski Zdravstveni centar ima od resornog ministarstva i Svetske zdravstvene organizacije od početka izbegličke krize i boravka migranata, tražilaca azila na našim prostorima do danas, govorila je upravnica Doma zdravlja Vranje dr Jadranka Ajanović.

„Ono je što je neophodno zdravstvenim radnicima je pružanje kulturno osetljivih usluga i prevencija stresa, sagorevanja i sekundarne traumatizacije kod pružalaca usluga. Ciljevi su obezbeđivanje znanja i veština potrebnih za pružanje adekvatnih, pravovremenih i kulturološki prilagođenih usluga izbeglicama, tražiocima azila i migrantima, kao i znanja i veština potrebnih za zaštitu fizičkog i mentalnog zdravlja pružalaca usluga“, rekao je dr Predrag Životić, koordinator Svetske zdravstvene organizacije.

Doktorka psihologije dr Maša Vukčević Marković je istakla da je ova edukacija posebno važna danas kada migranti postaju integralni deo našeg sistema.

„To se odnosi čak i kada se radi o jednoj ili dve osobe koje su dva ili više meseca hospitalizovane ili im se pružaju usluge rehabilitacije u bolnicama u Srbiji“, smatra ona.

„Zato i mehanizmi prevladavanja i značaj prevencije jesu važni i imaju posebnu ulogu za zdravstvene radnike kako bi im omogućili da adekvatno odgovore na potrebe i izazove koje sa sobom nosi aktuelna situacija u vezi sa izbegličkom krizom“, mišljenja je doktor psihologije Jovana Bjekić.

Ova edukacija je jedna od aktivnosti programa podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare