Podrška poljoprivrednicama iz Lebana za plasman domaćih proizvoda na online tržište

LEBANE

U opštini Lebane se od početka aprila sprovodi projekat ”Na klik do kupaca – podrška ženama iz ruralnih područja za online plasman domaćih proizvoda”, koji ima za cilj otklanjanje posledica COVID-19 pandemije koje su pretrpele poljoprivrednice iz Lebana pružanjem podrške za uspešan plasman njihovih proizvoda na onlajn tržište. Projekat sprovode Centar za ravnomerni regionalni razvoj iz Beograda i Udruženje žena „RUŽA“ iz Lebana uz finansijsku prodršku People in Need i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kroz UK Aid. Prepoznajući značaj samog projekta, opštinska uprava Lebane pruža podršku njegovim realizatorima u procesu njegovog sprovođenja.

Zahvaljujući projektu zainteresovane žene koje su nosioci poljoprivrednog gazdinstva na teritoriji opštine Lebane, kao i one koje čine glavnu radnu snagu u gazdinstvima registrovanim na drugo lice, mogu postati korisnice jednog ili više vidova tehničke podrške koja će im stajati na raspolaganju do oktobra 2021. Za izbor korisnica tehničke podrške upravo je raspisan javni poziv, a više detalja o pozivu je dostupno na zvaničnom sajtu CenTriR-a: https://centrir.org/javni-poziv-za-pruzanje-tehnicke-podrske-poljoprivrednicama-za-plasman-domacih-proizvoda-na-onlajn-trziste/.

Izabrane poljoprivrednice će pohađati 2 praktične radionice na kojima će steći osnovna znanja i veštine neophodne za plasman domaćih proizvoda na onlajn pijace i druga mesta za onlajn trgovinu, kao i savetodavnu pomoć u pogledu oglašavanja i onlajn prodaje njihovih proizvoda. Poseban vid podrške dobiće najmanje 15 poljoprivrednih gazdinstava koja imaju gotove domaće proizvode sa ciljem povećanja njihove prodaje preko interneta, što uključuje: kreiranje ili redizajn Fejsbuk stranice poljoprivrednog gazdinstva; uključivanje u trenutno najposećeniju Fejsbuk grupu za trgovinu domaćim proizvodima – ”Mali proizvođači hrane u Srbiji” i registraciju na istoimenoj platformi; profesionalno fotografisanje proizvoda i pripremu priče o gazdinstvu za postavljanje na platforme i društvene mreže; grafički dizajn i štampu etiketa za ambalažu za domaće proizvode (tegle, flaše, kutije, kese i sl.), kao i plaćanje analize ispitivanja bezbednosti namirnica koje se stavljaju u promet u sertifikovanim laboratorijama.

Uporedo sa izborom korisnica projekta, krenuo je i terenski popis poljoprivrednih gazdinstava registrovanih na žene u selima opštine Lebane, kako bi se prikupili podaci za registraciju ovih gazdinstava na zvanične portale Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede- Agroponuda i e-Pijaca. Planirano je da će tokom popisa biti mapirano najmanje 100 poljoprivrednih gazdinstava.

Rok za dostavljanje prijava za izbor poljoprivrednica sa teritorije Lebana je 30. jun 2021. a prijave se dostavljaju i-mejlom na adresu: udruzenjezenaruza@gmail.com ili telefonom na broj: 062 153 1967(Slobodanka Pavlović, Udruženje žena „RUŽA“ Lebane).

Projekat ”Na klik do kupaca“ se sprovodi zahvaljujući dodeljenom grantu u okviru projekta „Jačanje lokalnih glasova za pravičan razvoj“ (ALVED), koji je osmišljen da ojača participativni pristup pružanju lokalnih usluga, poboljša inkluzivnost socijalnih usluga i izgradi partnerstva između civilnog društva i lokalnih samouprava. Projekat doprinosi stvaranju povoljnijeg okruženja za razvoj inkluzivne demokratije i pozitivno utiče na zajednice na jugu Srbije/Kosovu. Sprovode ga Peaceful Change initiative, People in Need i partneri – Građanske inicijative, Mreža vršnjačkih edukatora (PEN) i NVO Aktiv – sa ciljem izgradnje kapaciteta civilnih organizacija, uključivanja mladih u aktivnosti među zajednicama, podizanje svesti i dodele grantova za organizacije i institucije na lokalnom nivou radi poboljšanja pružanja javnih usluga i saradnje među.         Projekat traje 30 meseci, a finansira ga vlada Ujedinjenog Kraljevstva kroz UK Aid.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare