Podrška organizacijama civilnog društva za socijalnu uključenost Roma

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE- NOVI PAZAR-PROKUPLJE

Razvojni program Evropski PROGRES je objavio javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava organizacijama civilnog društva koje se bave unapređenjem položaja romske zajednice, kako bi incirale i realizovale mere u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i bezbednosti koje će doprineti socijalnoj uključenosti Roma i Romkinja. Ovu aktivnost, donatori Programa, Evropska unija i Vlada Švajcarske, podržaće sa 150.000 evra.

Pravo učešća na konkursu imaju romske i druge organizacije civilnog društva, kao i romske asocijacije, sa dokazanim iskustvom u sprovođenju projekata koji su usmereni na Rome. Organizacije i udruženja moraju da budu registrovane u jednoj od 34 lokalne samouprave obuhvaćene Programom ili sa sedištem izvan navedenih opština uz obavezno partnerstvo sa srodnim organizacijama u jednoj od 34 programske opštine.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske putem ovog poziva pružaju podršku romskoj zajednici u Srbiji da se aktivno uključi u iniciranje i sprovođenje mera za socijalnu uključenost Roma i Romkinja. Prepoznali smo i podržaćemo potencijal romske zajednice da načini iskorake u integraciji u društvo i tako unapredi svoj položaj“, rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa.

Svaka organizacija može da podnese samo jedan predlog projekta, a svakom podnosiocu projekta može biti dodeljen samo jedan grant u vrednosti od najmanje 2.000 evra, a najviše 10.000 evra bespovratne pomoći u dinarskoj protivvrednosti. Sredstva će biti odobrena samo za predloge projekata koji se odnose na ciljeve navedene u Strategiji za socijalno uključivanje Roma i Romkinja kao i na konkretne mere predviđene u okviru tih ciljeva i javnog poziva.

„Procena projekata je konkurentni proces koji će se sprovesti u dve faze. Prva faza podrazumeva dostavljanje koncepta projekta, dok će u drugoj fazi aplikanti koji uđu u uži izbor biti pozvani da pohađaju program obuke kroz koji želimo da ojačamo njihove kapacitete za sprovođenje odabranih mera za unapređenje društveno-ekonomskog položaja Roma i Romkinja na lokalnom nivou“, rekla je Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.

Samo one organizacije civilnog društva koji uspešno završe program obuke ispuniće uslov da konkurišu sa kompletnim predlozima projekta.

Kako bi približio uslove konkursa, Evropski PROGRES će tokom maja 2016. godine održati informativne sesije za sve zainteresovane organizacije na jugoistoku i jugozapadu Srbije.

Konkurs je otvoren do 4. jula 2016. godine, a više informacija o samom pozivu kao i detaljna dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na veb sajtu Evropskog PROGRESa http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/ .

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržavaju sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene Programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare