PODRŠKA EU ELEKTRONSKOM POSLOVANJU U SRBIJI

 

VRANJE

 

 

U okviru  projekta “Razvoj elektronskog poslovanja”,  koji finansira Evropska unija i Regionalna agencija za ekonomski razvoj i preduzetništvo Pčinjskog okruga – VEEDA u Vranju je danas  održana promocija i obuka o elektronskom poslovanju za mala i srednja preduzeća.

 

Promocija elektronskog poslovanja deo je aktivnosti projekta “Razvoj elektronskog poslovanja” koji finansira EU sa 2,5 miliona evra sa ciljem da malim i srednjim preduzećima približi koncept elektronske trgovine, elektronskog poslovanja i digitalnih aplikacija koji se mogu iskoristiti kao inovativno sredstvo za povećanje konkurentnosti i sniženje troškova poslovanja.

 

Na skupu su govorili Boban Stanković, pomoćnik gradonačelnika, Goran Kostić, zamenik direktor VEEDA i Lešek Jakubovski, vođa projekta „Razvoj elektronskog poslovanja“.

 

Skupu je prisustvovalo više od 20 predstavnika malih i srednjih preduzeća iz Vranja, Trgovišta, Surdulice  i Vladičinog Hana kojima su predstavljene osnove elektronskog poslovanja.

 

U narednom periodu u organizaciji projekta, u saradnji sa  Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj, biće održane obuke za mala i srednja preduzeća u gradovima i mestima u kojma se nalaze sedišta Regionalnih razvojnih agencija.

 

E-poslovanje je primena informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) kao podrške poslovnim aktivnostima. Omogućava kompanijama da povežu poslovne procese i time znatno pojednostave odnos s kupcima i dobavljačima. E-trgovina je grana e-poslovanja koja koristi internet kao medij za obavljanje transakcija – kupovinu, prenos ili razmenu roba, usluga i/ili informacija putem interneta. Primer e-trgovine je web prodavnica, koji ne može funkcionisati bez interneta.

 

E-poslovanje je širi pojam i može uključivati komunikacije, promociju poslovanja, prikupljanje poslovnih infomacija, kupoprodaju putem interneta, internet bankarstvo i rad s državnim organima (poput plaćanja poreza putem interneta).

 

Svrha e-poslovanja je poboljšati konkurentnost organizacije, proširiti njeno tržište i povećati broj kupaca. E-poslovanje se ne odnosi samo na tehnologiju – ono je kombinacija tehnologije, procesa, organizacije i novog načina razmišljanja.

 

Prema rezultatima istraživanja „Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji, 2014“ koje je sproveo Republički zavod za statistiku, 100% preduzeća u Srbiji koristi računar u svom poslovanju, 74% preduzeća poseduje veb-sajt, a  92% preduzeća koristi elektronske servise javne uprave[1].

 

Evropska unija je najveći donator u Srbiji. Tokom poslednjih 14 godina Evropska unija uložila je više do 3 milijarde evra pomoći Srbiji. Od toga, 78 miliona evra uloženo je u projekte koji su imali za cilj da unaprede i ojačaju sektor privrede u Srbiji, posebno mala i srednja preduzeća koja su važan faktor u procesu približavanja srpske privrede razvijenim tržišnim ekonomijama, kao i na putu integracije u EU.

Evropska komisija objavila je u maju mesecu 2015. Strategiju za jedinstveno digitalno tržište[2]. Cilj Strategije je da evropsko digitalno tržište, koje se sastoji od 28 nacionalnih tržišta, postane jedinstveno. Jedinstveno digitalno tržište može da doprinese 415 milijardi evra godišnje ekonomiji EU i otvaranju stotina hiljada radnih mesta.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare