Podopolagački radovi u crkvi u naselju Dubočica

LESKOVAC

Podopolagački radovi na soleji i oltaru Crkve Svetog Simeona Mirotočivog u naselju Dubočica su gotovi, pa je pod na istočnom delu hrama dobio novo mermerno ruho. Kako je danas najavljeno novinarima, presvlačenje kompletne površine trebalo bi da bude završeno u februaru, nakon čega bi usledilo freskooslikavanje zidova i tavanice.

Po nacrtu Dimitrija Marinkovića, prostor buduće soleje i oltara, površine 65 kvadratnih metara, presvučen je mermernim pločama, složenim u mozaik, koji će se, kada pod bude kompletno završen,  uklopiti u kompoziciju.  

“Radove izvode Kamenorezačka radionica ”Jaspis” i ”Start plus” iz Arandjelovca.Vrednost j e 2,5 miliona bez PDV-a, a izvodjač je posao završio mesec dana pre ugovorenog roka. I sami vidite da je ovo impresivno i nešto što trajno ostavljamo pokoljenjima. To nam je i bio cilj. Iduće godine smo za ove namene planirali 1o miliona dinara i čim podopolagački radovi budu završeni, počećemo sa oslikavanjem.  Čeka nas i parterno uredjenje dvorišta hrama i izmeštanje objekta Mesne zajednice, kako bi  lepota Crkve Svetog Simeona Mirotočivog, došla do punog izražaja, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Starešina hrama, otac Zvonimir Živković, smatra da će, uz najveći srpski verski objekat, Hram Svetog Save na Vračaru, crkva u naselju Dubočica, biti jedna od najlepših i najipozantnijih u našoj zemlji.

”  Evo upravo sada smo postigli dogovor da do 26. februara,  crkvene slave, ako vremenski uslovi dozvole , završimo pod i krenemo dalje sa parternim uredjenjem, ikonostasom, časnom trpezom i svim ostalim detaljima koji će se u hramu nalaziti. Bogomolja je nasušna potreba ovog naroda i zato vam u ime svih žitelja Dubočice, vernika i sveštenstva zahvaljujem na trudu i izdvojenom novcu.

Na primedbu novinara da deo završenog ”mozaika” vizuelno ne asocira na pravoslavni hram, otac Zvonimir ističe da će tek u nastavku radova svoje mesto, kroz slike i obrise u mermeru, naći ornamenti  iz lokalne kulture i tradicije, poput ćilima, ali i likovi članova dinastije Nemanjića, koji su Dubočicu pripojili srpskoj državi.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека