Podignut optužni predlog protiv sudije

VRANJE

Protiv sudije Osnovnog suda u Vranju, Marije Janićijević podignut je optužni predlog Višem sudu u Vranju, rekla je danas , na godišnjoj konferenciji za medije viši tužilac Danijela Trajković.

Protiv sudije Janićijević podignut je optužni predlog „zbog postojanja osnova sumnje da je učinila krivično delo kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika u pokušaju

Osnovano se sumnja da je 19. maja 2017.godine, u Vranju, postupajući kao sudija u sudskom postupku, donošenjem nezakonitih akata, pokušala da nanese štetu oštećenom N.Z. advokatu iz Vranja u iznosu od 500.000  dinara.

„Janićijevićeva je u krivičnom predmetu na glavnom pretresu, svesno izbegavajući da primeni odredbu čl.382.st.3.ZKP, kojom je propisano da sud može uredno pozvanog branioca čiji izostanak neopravdan doveo do neodržavanja ili odlaganja glavnog pretresa, kazniti kaznom do 150.000 dinara i odrediti da troškovi koji su time prouzrokovani padaju na teret advokata i o tome obavesti nadležnu advokatsku komoru, najpre donela rešenje kojim oštećenog kažnjava u iznosu od 500.000 dinara i obavezala na plaćanje troškova krivičnog postupka za odloženi glavni pretres, a zatim nakon ukidanja rešenja od strane Veća Osnvnog suda u Vranju, ponovo donela identično rešenje, na koji način je pokušala da nanese štetu oštećenom advokatu N.Z iz Vranja“, navode u tužilaštvu.

Zaprećena kazna zatvora za ovo krivično delo iznosi od jedne do osam godina.

Prema rečima višeg javnog tužioca Zakon o sudijama nalaže da  Marija Janićijević “može biti udaljena s posla dok traje krivični postupak”.

Ona je rekla i da odluku o udaljenju donosi predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare