Podeljene subvencije poljoprivrednicima

LESKOVAC

Na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Leskovcu održana je podela ugovora o subvencijama za poljoprivredne proizvođače iz Leskovca i okolnih sela.

Ukupno 436 poljoprivrednih proizvođača iz 41 mesta dobilo je podsticaje koji će im pomoću u daljem radu.

U ovu svrhu namenjeno je 11.317.000 dinara.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je lično podeli prvih desetak ugovora i rekao da se, nakon podele u Vučju, Pečenjevcu i Grdelici ovom podelom završava sa subencijama poljoprivrednim proizvođačima koji su to pravo ostvarili u 2017. godini, te da je ukupno 823 poljoprivrednika dobilo je ugovore, za šta je izdvojeno oko 18 miliona dinara.

„Za sledeću godinu za subvencije će biti izdvojeno 25 miliona. Blagovremeno vas obaveštavamo da se prijavite. Sa ovom praksom smo započeli 2013. godine i od tada je 3320 poljoprivrednih proizvođača dobilo subvencije, izdvojena sredstva iznose 127 miliona dinara. Poljoprivreda je osnovna delatnost u Srbiji. Toga smo svesni i trudimo se da što više doprinesemo ovoj grani privrede. Kroz projekat elektrifikacije polja uložili smo 65,6 miliona donatorskih sredstava. Izrađeno je preko 37 kilometara elektromreže i 220 gazdinstava u pet sela dobilo je mogućnost navodnjavanja na struju, dok će za narednu godinu, preko resornog ministarstva, za elektrifikaciju polja biti izdvojeno 100 miliona dinara. U proces komasacije do sada je uloženo 86 miliona dinara, od toga 47 miliona dinara u 2017. godine. Ova sredstva odnose se na geo-tehničke i investicione radove u komasacionom području (nova mreža atarskih puteva u komasaciji, odvodni kanali i sl.). Urađeno je 167 kilometara atarskih puteva za šta je izdvojeno preko 60 miliona dinara. Sva ova ulaganja pokazuju koliko smo spremni da našim poljoprivrednicima stvorimo sve neophodne uslove za nesmetanu proizvodnju i plasman.

Ukupno u 2018. godini preko Projekata i subvencija preko Odeljenja za privredu i poljoprivredu planira se ulaganje od 108.700.000 dinara.“

Cvetanović smatra da jačanje porodičnih poljoprivrednih gazdinstava može da zaustavi negativan trend odlaska ljudi sa sela, te da su stoga ulaganja neophodna da bi se pojačala profitabilnost i da mladi ostaju na selu i bave se poljoprivredom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare