Počinju jubilarni Borini pozorišni dani

VRANJE

Vranje je od večeras u znaku tradicionalne manifestacije „Borini pozorišni dani“, koja se u rodnom gradu velikog pisca, Borisava Stankovića održava već 40 godina.

Selektor festivala, pozorišni kritičar Slobodan Savić, odabrao je četiri predstave. To su „Travnička hronika“ u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Narodnog pozorišta Sombor, koja će otvoriti festival, zatim komad „Кaligula“ Narodnog pozorišta iz Beograda, „Seljačka opera“, nastala u koprodukciji Novosadskog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Segedina, kao i „Pasivno pušenje“, beogradskog Zvezdara teatra.

U pratećem programu planirani su predstava za decu „Čarobnjak iz Oza“, izložba fotografija i promocija knjige.

Zamenica gradonačelnika Zorica Jović kaže da festival nastavlja svoju tradiciju i zahvaljujući  tome  Vranje zauzima visoko mesto na kulturnoj mapi Srbije.

„Opstao je i u izuzetno teškom vremenu, nakon paljevine zgrade, ali glumci nisu dozvolili da se, ni tada, ovaj festival ugasi“.

Jović je na konferenciji za novinare rekla da će Grad i ove godine maksimalno podržati festival posvećen velikanu srpske književnosti Bori Stankoviću. Napomenula je da se nada da kriza izazvana epidemijom neće poremetiti tok festivala.

Direktor pozorišta Nenad Jović istakao je da su u pozorištu ponosni da u trenutku kada se mnogi festivali u Srbiji gase ili trpe drastične restrikcije, da ovaj festival opstaje zahvaljujući podršci grada.

Umetnički rukovodilac pozorišta Bojan Jovanović rekao je da je izuzetno značajno da festival opstaje čak i u ovako teškom trenutku, da će publika opet biti u sali pozorišta, jer bez nje ništa ne bi imalo nikakvo smisla.

„Program je malo skraćen jer se na „Borine pozorišne dane nadovezuje Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, rekao je Jovanović.

Grad će podržati festival sa dva miliona dinara, a Ministarstvo kulture sa 600 hiljada, uz učešće javnih preduzeća i organizacija. Uz sve preventivne mere sala će moći da primi 161 gledaoca.

Jubilarni  40. pozorišni festival posvećen Borisavu Stankoviću, trajaće od 21. do 24. oktobra. Biće organizovan pod sloganom „Sadašnje u prošlosti“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare