Počinje vakcinacija protiv gripa

LESKOVAC

Zavod za javno zdravlje Leskovac za teritoriju Jablaničkog okruga dobio  je 7750 doza vakcine protiv sezonskog gripa i  izvršio distribuciju svim  domovima zdravlja  na teritoriji okruga.

Za teritoriju Jablaničkog okruga ove godine je isporučeno 1580 više doza vakcine protiv gripa u odnosu na predhodnu godinu zbog povećanog interesovanja za vakcinaciju .

Vakcinacija protiv gripa za sezonu 2019/2020 počiela je  15.10.2019.godine u svim domovima zdravlja na teritoriji okruga.

Vakcinacija na teritoriji DZ Leskovac obavljaće se u svim zdravstvenim ambulantama u gradu i selu.

Osobe koje žele da se vakcinišu potrebno je da se jave svom  izabranom  lekaru. DZ Leskovac izvršiće  vakcinaciju osoba smeštenih i zaposlenih u gerontološkom  centru.

ZZJZ Leskovac izvršeće  vakcinaciju  zdravstvenih radnika .Vakcina  protiv gripa za sezonu 2019/2020  je Vaxigrip Tetra četvorovalentna  mrtva ,proizvođača Sanofi Pastera , jednodozna u  špricu, split vakcina  sa pratećim sertifikatom od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.Vaxigrip Tetra četvorovalentna vakcina sadrži viruse gripa tipa A dva soja  AH1N1 ,AH3N2,i virus gripa tipa B dva soja  ( B/Victorija soj) i ( B/Yamagata soj)   u skladu sa preporukama SZO za severnu hemisferu i odluci EU za sezonu 2019/2020.

Sprovođenje vakcinacije protiv gripa sezona 2019/2020  preporučuje se:-osobama iz rizičnih grupa sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom itd.

– osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite,

– zaposlene  u zdravstvenim ustanovama.

-kod osoba starijih od 65 godina,

-kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku

Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju smanjenja obolevanja i umiranja, kao  i smanjenja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x