Počinje kampanja „Da kliknemo zajedno“

NIŠ-LESKOVAC-BOJNIK-MEDVEĐA-VLASOTINCE-SURDULICA

 Program Swiss PRO je uz podršku Vlade Švajcarske pokrenuo kampanju „Da kliknemo zajedno“ kako bi građanima i građankama približio prednosti upotrebe elektronskih usluga i otvorenih podataka na lokalnom nivou.

Umesto čekanja u redovima i dodatnih troškova, stanovnici 35 gradova i opština će pored već postojećih usluga poput eBebe ili eVrtića uskoro moći da koriste i druge brojne usluge u nadležnosti lokalne samouprave, poput podnošenja zahteva za naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, naknadu za vantelesnu oplodnju, ili izdavanje informacije o lokaciji. Takođe, bez odlaska na šalter ili telefonskog poziva će moći da prijave komunalni problem, podnesu predstavku komunalnoj, saobraćajnoj ili inspekciji za zaštitu životne sredine.

                    „U cilju poboljšanja efikasnosti rada lokalne uprave, Vlada Švajcarske je širom Srbije podržala lokalne samouprave da unaprede kapacitete za eUpravu i omoguće građanima i građankama da brzo i lako pristupe određenim pravima i uslugama koje su u nadležnosti lokalne administracije. Kroz finansijsku i tehničku podršku sprovedene su aktivnosti usmerene ka uspostavljanju ili unapređenju ePisarnica i eArhiva, postupanja po osnovu eZUP-a, kao i sistema za veće učešće građana kroz eUčešće i eRaspravu”, ističe Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

                    Kako bi se građani što bolje upoznali sa dostupnim eUslugama i koristima od otvorenih podataka, u narednih šest meseci biće organizovane jednodnevne promocije na gradskim trgovima u Šumadiji, zapadnoj, istočnoj i južnoj Srbiji, kao i kampanja na društvenim mrežama i ostalim medijima.  Takođe, biće organizovano i takmičenje sa ciljem dodatnog podsticanja lokalnih samouprava, ali i građana i građanki da povećaju upotrebu dostupnih eUsluga.

                   Unapređene eUsluge biće dostupne stanovnicima Aleksandrovca, Babušnice, Bačke Palanke, Bojnika, Bora, Čačka, Ćuprije, Dimitrovgrda, Golupca, Ivanjice, Jagodine, Kosjerića, Kragujevca, Kraljeva, Krupnja, Loznice, Malog Zvornika, Medveđe, Nove Varoši, Novog Pazara, Osečine, Rače, Ražnja, Rekovca, Šapca, Smederevske Palanke, Sokobanje, Surdulice, Svilajnca, Tutina, Vladimirca, Vlasotinca, Vrnjačke Banje, Žagubice i Zaječara.

                   Pristup otvorenim podacima unapredile su lokalne samouprave Aleksinac, Aranđelovac, Arilje, Bujanovac, Despotovac, Gornji Milanovac, Knjaževac, Kruševac, Kuršumlija, Lajkovac, Lebane, Leskovac, Lučani, Mionica, Negotin, Niš, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požarevac, Priboj, Prokuplje, Raška, Sjenica, Smederevo, Topola, Trstenik, Užice, Valjevo, Velika Plana, Veliko Gradište.

                    Kampanja „Da kliknemo zajedno“ realizuje se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Baka
Baka
2 godine pre

Počinje kampanja „Da kliknemo zajedno“
….kad ovo oročitam moram da se nasmejem
čemu ovaj naslov?
Švajcarska vlada investira novac švajcarskog naroda koji plaćaju porez na državu … odatle dolaze te investicije, svi bilo gastarbajteri ili svoji državljani moraju porez da plate . Znaci i ja sam u nekom smislu donator , u redu bi bilo da taj novac dodje tamo gde je namenjeno.
E…sad na temu “ da kliknemo zajedno”
Ja već šest puta u dva meseca “klikam” opštini Medvedje ( e-mailom) da selo Lece nema ulično osvetljenje dva meseca , da je selo u totalnom mraku .. TMUŠU!!!
Iz opstine niko nije imao za shodno da bar jednom “KLIKNE” i odgovori na mojih šest e-maila. Nema osvetljenja, nema odgovora niko da KLIKNE.

E… moji švajcarci kad bi sve znali 🙈ali izgleda da vas ne interesuje važno je da ste dali neki bakšiš i imate ugled u svetu 😷

Stara musterija
Stara musterija
2 godine pre

Koji otovreni podaci u Leskovac? Pa oni polovinu dokumenata koji treba da budu javno dostupni nemaju ni skenirano u pdf formatu, a kamoli da znaju šta su otvoreni podaci. nego lepo skgo uzme kintu od swiss pro i zamaže oči sa jednodnevne promocije. Nek idu novinarske ekipe da vide posle mesec dva da li se cekaju redovi na usluge javnog sektora ili funkcionise e-uprava. Pa ovde 99 % naroda nije funkcionalno pismeno, kamoli da koristi e-upravu.