Počinje festival “Constantinus” – tri muzičke večeri u Arheološkom parku “Medijana”

NIŠ

12. Međunarodni festival muzike “Constantinus” u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš, počeo je sinoć a trajaće do 7. juna. Poseban užitak i za publiku i za izvođače biće to što se po prvi put festival održava u arheološkom parku “Medijana”. Koncerti počinju u 19.30, a ulaz je slobodan, navodi se u obaveštenju Studentskog kulturnog centra Niš.

                                     Od osnivanja festivala “Constantinus” 2010. godine, ideja je bila da se on održava upravo u “Medijani”. Ponovnim otvaranjem kapije ovog arheološkog nalazišta za javnost, zamisao je i omogućena, pa će publika sve tri večeri u programu uživati upravo tamo.

                                     „12. „Constantinus“ će biti upravo tamo gde treba da bude“, navodi umetnički direktor festivala Igor Aleksić.

                                    Prve večeri festivala nastupala je pznata niška Vokalna grupa Konstantin, koja je ove godine za PGP RTS izdala drugi album „Nasleđe“.

                                   Večeras, drugog dana festivala, nastupa Gudački kvintet grada Zaječara. Ovi muzičari, profesori muzičke škole „Stevan Mokranjac“, rade u okviru Narodnog pozorišta „Zoran Radmilović“.

                                 Legendardni klavijaturista Kokan Dimuševski, jedan od osnivača grupe „Leb i Sol“, je ovogodišnje glavno ime festivala i nastupiće poslednje večeri, 7. juna. Dimuševski za sebe kaže da je „pijanista koji je postao klavijaturista“ i nastoji da stvara originalnu, elektronski sintetizovanu muziku koja zvuči akustično.  Koncert će biti promocija projekta „The back of beyond“ iz 2020. koji će na vinilu u Srbiji izaći do kraja ove godine u izdanju „Constantinusa“.

                                 „Festival organizujemo 12. put i publika zna da smo svih ovih godina pravili sjajne koncerte. Nadam se da će i ove godine prepoznati kvalitet programa i doći u velikom broju što na koncerte, što u posetu arheološkom parku ’Medijana’“, kaže Aleksić.

                                 Inače, „Constantinus“ je osnovan sa ciljem da se obogati kulturni život Niša i okoline afirmišući pre svega muzičku umetnost kroz izvođače, produkciju i edukaciju na najvišem profesionalnom nivou.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare