Počinje 46. likovna kolonija “Vlasina”

LESKOVAC

Po 46. put na Vlasinskom jezeru okupiće se grupa istaknutih umetnika sa domaće i regionalne umetničke scene u okviru Likovne kolonija „Vlasina“, i to u periodu od 2. do 8. avgusta 2019. godine.

Selektor kolonije i ove godine je vizuelna umetnica Nina Todorović, a rad ovogodišnjeg saziva će pratiti i o njemu pisati istoričarka umetnosti i kustoskinja Kulturnog centra Beograda i Umetničkog kolektiva IZA (Institut za aplauz), Katarina Kostandinović.

Ovogodišnji projekat Likovne kolonije Vlasina podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. U 46. sazivu Likovne kolonije Vlasina učestvuju umetnici različitih generacija, koji svoj likovni izraz baziraju na raznovrsnim medijima, od klasičnih likovnih tehnika, preko ambijentalnih instalacija, do fotografije i video radova.

Učesnici su: Ljubomir Vučinić, Bosiljka Zirojević Lečić, Joškin Šiljan, Igor Bošnjak, Nada Arnaut, Dušica Dražić, Marija Konjikušić, Nemanja Milenković, Nikola Radosavljević, Aleksandar Spasić, Vuk Ninković i Nina Todorović.

Uoči početka rada 46. saziva Likovne kolonije „Vlasina“, u Leskovačkom kulturnom centru, koji je organizator ove umetničke manifestacije, otvorena je izložba radova prošlogodišnjeg saziva u kojem su učestvovali: diSTRUKTURA, Anica Vučetić, Svetlana Volic, Olivera Parlić, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Predrag Terzić, Uroš Pavlović, Jovan Spasić, Ivan Milenković i Nina Todorović, koja je i otvorila izložbu.

Likovna kolonija Vlasina spada u red najstarijih likovnih kolonija u Srbiji, a zahvaljujući toj dugoj tradiciji, Leskovački kulturni centar u svom fundusu ima veliki broj umetničkih dela.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Milan Radivojeviċ
Milan Radivojeviċ
1 godina pre

Kakva je ovo laž neviđenih razmera. “…a zahvaljujući toj dugoj tradiciji, Leskovački kulturni centar u svom fundusu ima veliki broj umetničkih dela.”
50 kolonija puta po najmanje 10 učesnika, puta obaveza da autor ostavi najmanje 2 dela (plus -skice, poneki crtež itd) jednako je najmanje 1000 slika i skulptura.
ima li LKC u fundusu barem 300 slika? Čisto sumnjam. Svi koji su vodili LKC ne vole slikarstvo i slikare. Ali vole da maznu sliku za sebe, čak i za druge, pa da slika “nekog tamo slikara” iz Novog Sada završi kao svadbeni poklon mladom paru koji više preferira poster pod staklom Ane Nikolić ili Raste. Zaposlenima u LKC je umetničko delo ništa viśe od dekoracije za stan, kao spušteni plafon i drugi seljačizmi. Ali kradu! Uporno, godinama kradu. Molim Ljiljanu da postavi pitanje, koliko TAČNO umetniĉkih dela postoje u fundusu LKC-a. Iako je tragikomično reċi da LKC poseduje fundus. Mogu i ja da je pitam, ali nema tu težinu kada pita novinar, a i nije dužna da mi odgovori. Jer oni, svi postavljenici partija, njihovi poltroni, bahati su prema građanima i misle da nikom ne treba da polažu račune.