Pocinje 22. Balkanska smotra mladih strip autora

LESKOVAC

Za ovogodišnju Balkanska smotra mladih strip autora, 22. po redu, radove je poslalo 2839 autora iz rekordnih 73 zemalja iz celoga sveta.

Pored zemalja koje slove za priznate i poznate stripovske centre poput Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Španije i Italije, pozivu za učestvovanje su se odazvali i strip autori iz zemalja koje su do ovog trenutka za stripovsku javnost bile potpuna nepoznaninca, poput Burkine Faso, Mijanmara, Angole, Letonije, Nigerije, Bangladeša, Kameruna, Čilea, Tanzanije, Moldavije, Vijetnama, Sirije, Perua, Malavija i drugih, što sve svedoči o raširenosti devete umetnosti u svetu, ali i ugledu koji Balkanska smotra mladih strip autora u Leskovcu uživa na svim meridijanima.

Smotra će biti održana od 14. do 16. avgusta. Razlog za kašnjenje u odnosu na višegodišnji termin održavanja je virus korona. Globalna pandemija je uslovila i da, na žalost, nema velikana stripa koji dođu u Leskovac kao gosti, kao što smo navikli prethodnih godina i decenija. To je razlog i što neće biti oficijalne ceremonije otvaranja, kao ni programskog dela festivala. Najstariji strip festival bivše Jugoslavije, Balkanska smotra mladih strip autora, održaće se ove godine uz sve propisane mere bezbednosti u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke „Radoje Domanović” u organizaciji škole stripa „Nikola Mitrović Kokan”.

Manifestaciju ove godine čine tri izložbe. Sem centralne takmičarske izložbe Balkanske smotre koja će ove godine zapremati obe galerije Leskovačkog kulturenog centra, biće postaveljene i dve izložbe u Narodnom Muzeju i Narodnoj Biblioteci “Radoje Domanović”. Gost Balkanske smotre za 2020. godinu je strip Republike Češke, koji obeležava izuzetno značajan jubilej od 100 godina postojanja izložbom “Vek češkog stripa” u Narodnom Muzeju u Leskovcu. Izložba, koja je pripremljena u saradnji s Češkim kulturnim centrom iz Praga, će za javnost biti otvorena u subotu 15. avgusta u 20h, čime se ujedno strip ove evropske države po prvi put predstavlja u regionu. Istog dana, sat vremena ranije, dakle u 19 časova, biće otvorena izložba nagrada dobitnika nagrade za doprinos srpskom stripu Dušana Reljića pod nazivom “Dušan Reljić: Strip legenda” u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“. Naslov izložbe možda deluje pomalo pretenciozno, ali kad se navede da je Reljić tokom svoje crtačke karijere koja traje već petu deceniju crtao, između ostalih, i avanture Toma i Džerija, Bila i Bula, Mikija Mausa, te da u Grčkoj uživa status jednog od najuglednijih karikaturista i strip autora sa petocifrenim tiražima, postaje jasno da je Reljićev status strip legende i više nego opravdan.

Kako bi se izbegla okupljanja, prostori u kojima su otvorene izložbe će u navedeno vreme otvoriti vrata svojih galerija za posetioce koji će moći uz maske i u malim grupama da ulaze i razgledaju radove poštujući mere održavanja obavezne distance. U slučaju izložbe Dušana Reljića u Narodnoj Biblioteci “Radoje Domanović”, problem je rešen na još kreativniji način, jer će izložba biti postavljena u izlogu biblioteke i na taj način biti učinjena dostupnom za najširu moguću publiku.

Programski deo će biti preseljen na video bima u Leskovačkom kulturnom I biće emitovan unapred pripremljen, bogat program sastavljen od obraćanja, predavanja, prezentacija i demonstracija rada. Otvara ga obraćanje ambasadora Republike Češke Tomaša Kuhte u kome on pozdravlja sve učesnike festivala i goste i gde se zahvalio u ime države koju predstavlja u Srbiji na gostoprimstvu koju je manifestacija pružila češkom stripu.

Sem što će ovaj digitalni program biti na raspolaganju građanima Leskovca, on će biti učinjen dostupnim, uz detaljne snimke sve tri postavke, i svim korisnicima interneta, te će tako svo koji žele da uživaju u programu festivala to moći i da učine bez straha za svoje zdravlje ili bezbednosi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare