Počeo „Romani fest“

NIŠ

Izložbom fotografija o životu Roma i književnim susretom pesnika Niša u niškoj Tvrđavi počeo je Festival romske muzike i kulture “Romani fest”. Ovo je treči put zaredom da se “Romani fest”organizuje u Nišu. Organizatori manifestacije je grupa “Veseli Romi, ”koji ove godine  proslavljaju 35 godina rada.

Na književnom susretu učestvovali su pesnici iz udruženja „Čegar“. Stihove su  govorili Miroslav Mišo Bakrač, Duda Pavković, Ljubinka Zlatković, Rade Vučković, Mirjana Svetozarević, Slavica Milenović, Svetislav Jovanović, Minja Ilijeva, Zorica Stanković, prof. dr Dragoljub B. Đorđević, Jelica Lopičić koja je došla iz Švajcarske . Prof. dr Aladin Marko Sejdić nije stigao iz inostranstva ali su čitani radvi koje je poslao za ovu priliku.

 „Ovo nije projakat u kome su samo Romi učesnici.  Ovo je multikulturalni program , nazvao sam ga multi-kupti i u njemu učestvuju i ne romi koji se izražavaju kroz igru, pesmu, kulturne sadržaje.“ rekao je jedan od organizatora Mile Petrović.

Jubulej grupe „Veseli Romi“ obeležavaju mnoštvom sadržaja.

„ To je naš zlatni jubilej. Obeležićemo ga izdavanjel CD i LP sa našom muzikom. Jubilej obelažavamo i koncertima na „Romana festu“, Danima kulture Roma.“, objasnio je Mile Petrovići dodao „Za večeras je zakazan koncert na letnjoj Pozornici u Tvrđavi , ali zbog najavljene kiše premestili smo Festival „Romani fest“ u restoran Doma vojske u Nišu .

Tokom večerašnjeg koncerta biće dodeljene i nagrade zaslužnim pojedincima  “Zauvek Šaban Bajramović”.  Ovu nagradu, kako kaže Mile Petrović, dodeljuju svake godine.

„ Trebalo je da nastupaju tri folklorna ansambla. Ali pošto je sala mala, nastupiće dva folklorna ansambla,  jedan romski folklorni ansambal iz Niša i jedan iz Doljevca. Najpre će nastupiti hor Šumatovac iz Aleksinca, potom  plesne trubački orkestri, deset pevača, gajdaši, orkestar “ Šaban Bajramović”, “Tribjut bend koji je učestvovao na Nišvilu, orkestar Veseli Romi, a biće tu i naši gosti iz Francuske”

Program u Domu vojske počinje u 20 sati, a cena ulaznice je 250 dinara.

Manifestaciju Romani fest podržao je grad Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare