Počeo festival “Nauk nije bauk”

NIŠ

Nauka u praksi – tema je devetog festivala nauke “Nauk nije bauk” koji je danas u prisustvu velikog broja izlagača i još većeg broja posetilaca, otvoren  na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Festival je otvorio gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekavši da ovaj festival postaje svojevrsni brend  grada Niša i pohvalio kreativnost mladih ljudi i njihovih nastavnika koji su najbolji promoteri nauke. On je poručio da je razvoj nauke nužan preduslov za razvoj privrede i razvoj društva u celini i da će se lokalna samouprava potruditi da obezbedi još više uslova za sve one koji žele da se naukom bave jer nam je cilj da mlade ljude zadržimo u gradu, da ovde rade, stvaraju i žive sa svojim porodicama.

“Mi krećemo sa prvom fazom izgradnje naučno-tehnološkog parka koja se odvija kroz investiciju vrednu 50 miliona dinara i koja podrazumeva izgradnju Studentskog kreativnog centra upravo ovde. Tu će svi studenti, učenici srednjih škola i uopšte svi oni koji su talentovani i žele da se bave naukom moći da se bave inovativnim stvarima, da razmenjuju iskustva i ideje. Nakon toga nas očekuju još dve faze izgradnje i verujem da će nakon toga Niš zaista imati sve neophodne savremene uslove za razvoj nauke“, poručio je gradonačelnik I dodao “ Kroz drugu fazu izgradnje lamele koja bi bila opremljena najmodernijom opremom proširiće se znanja a u trećoj fazi sama izgradnja naučno – tehnološkog parka kao najviše dostignuće koje ćemo imatu u našem gradu.

Grad kao što je Niš zaslužuje da ima ovakav festivala, rekao je Marjan Mišić direktor Gimnazije Svetozar Marković, jedan od organizatora festivala nauke. On je dodao da je veoma dobro što imaju podršku institucija da se istraje u organizovanju ovakvih manifestacija.

Dekan Elektronskog fakulteta prof. dr Dragan Janković rekao je prilikom otvaranja Festivala je osnovni cilj festivala da najmlađi zainteresuju za nauku . On je dodao da će ove godine Elektrotronski fakultet povećati kvotu budžetskih studenata za 68 mesta. Do sada je ukupno godišnje upisivano 480 studenata a ove godine će se upisati 540.  Od oktobra će na fakultetu biti akreditovan nov studijski program

Ovaj festival interesantan je i  za najmlađe. Oni mogu videti “elektro – magnetno igralište” na kome će se bezbedno igrati strujom, otkriti tajne Rubikonove kocke, papir koji kija, inovativni planetarijum, balon kroz koji se vidi vasiona, robote koji plešu,  druge zanimljivosti.

Mašinski fakultet predstavio je robota Danija koji je programiran da može da pomaže starijim osobama uz pomoć određenih programskih paketa.

Đaci Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” predstavili su solarnog pratioca  koji usmerava panele prema suncu kako bi iskorišćenje solarne energije bude što veće i nije samo naučni ogled već ima primenu u praksi.

Prestavljen je i aparat za reciklažu, izum Visoke tehničke škole strukovnih studija. U ovom aparatu se recikliraju limenke I plastične flaše. Studenti sa elektronskog smera su napravili  aplikaciju I planiraju takmičenje u recikliranju.

Na ovogodišnjem festivalu ,,Nauk nije bauk” AIK banka promoviše mobilnu aplikaciju za transfer novca. Otvaranjem start paket tekućeg računa mladi se se uče da odgovorno postupaju sa novcem , planiraju potrošnju bez rasipanja, stiču finansijsku kulturu korišćenjem kartica, podizanjem novca sa bankomata umesto na šalteru, kao i plaćanjem karticom putem interneta.

Otvaranju festival, prisustvovao je i pomoćnik ministra prosvete Nikola Tanić.

“ Po rezultatima koje mi dajemo u samom smo vrhu i to bi trebalo da bude stimulans za političare koji odlučuju o finansijama da u budućnosti razmisle o tome da u nauku Srbije treba uložiti više para”, rekao je Tanić.

U holu Elektronskog fakulteta, gde se održava dvodnevni festival izloženo je 80 različitih postavki, oko hiljadu učesnika a biće održano i 20 zanimljivih predavanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare