Počeo festival klasične muzike

VRANJE

Vranje je ovih dana, zahvaljujući Festivalu ,,Piano summer“, u znaku klasične muzike. Ovu muzičku manifestaciju, u subotu veče, u Domu vojske otvorio je gradonačelnik Slobodan Milenković.

„Jedinstvena koncepcija festivala donosi nam merak i sevdah u novoj formi. U narednim danima  klavir će umesto trube biti dominantno obeležje grada. 
Klasičnim muzičkim izrazom upotpunjujemo kulturni milje grada i upravo ta raznolikost predstavlja bogatstvo na koje smo veoma ponosni. Vranje opravdano nosi epitet letnje prestonice klasične muzike, ne samo u Srbiji, već i na Balkanu.
Ova svetkovina ozbiljnih nota nalazi se na evropskoj mapi kulturnih dešavanja, a sama činjenica da svake godine na festivalu učestvuju muzički virtuozi sa svih meridijana dodatno potvrđuje njen kvalitet“, rekao je na otvaranju Festivala Mlenković.

U prepunoj sali Doma vojske, prve večeri nastupila je čuvena turska pijanistkinja Gulsin Onaj, ostavivši bez daha vranjsku publiku.

Večeras će se predstaviti Nino Gurevič, pijanistkinja gruzijskog porekla, koja kao ugledni solista i priznati kamerni muzičar nastupa širom sveta. Odrasla je u muzičkoj porodici. Majka joj je nastavnik klavira, a otac ugledni profesor Vili Gurevič, dirigent, muzikolog i dugogodišnji šef Odseka za kompoziciju i teoriju muzike na Državnom konzervatorijumu u Tbilisiju.

Redovno nastupa kao solista i sa raznim kamernim sastavima širom Evrope i Azije. Lista nacionalnih i internacionalnih takmičenja na kojima osvaja nagrade je impresivna. Koncert počinje u 20 sati u Domu vojske u Vranju. Ulaz je besplatan.

“Piano summer festival” trajaće do 8. avgusta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare