Počeo deveti LIFE i da li je jug sve siromašniji?

LESKOVAC

Sve o početku devetog Leskovačkog internacionalnog filmskog fesivala (LIFFE) čitaoci mogu pročitati u najnovijem broju Nove Naše reči. Slavko Štimac dobitnik je nagrade „Živojin Pavlović“ za afirmaciju filmske umetnosti. U takmičarskom delu prikazaće se 12 filmova sa teritorije bivše Jugoslavije. Nakon zvaničnog otvaranja, publika je imala priliku da vidi  fillm „Ime: Dobrica, predzime: nepoznato“, u kome glavnu ulogu igra upravo Slavko Štimac, koji se nakon projekcije filma, zajedno sa delom glumačke ekipe, poklonio leskovačkoj publici. Veče je završeno nastupom sastava Viva Voks.

Prema podacima Centra za socijalni rad u Leskovcu, broj korisnika novčane, ili takozvane socijalne pomoći, poslednjih godina se ne menja bitnije. Da li ovaj podatak govori da nismo ni siromašniji, ni bogatiji, odnosno da nam se standard ne menja? Ukoliko uporedimo ovaj podatak sa ostalim statističkim pokazateljima, odgovor je – ne. Da li je jug Srbije sve siromašniji, tema je kojom se bavi najnoviji broj Nove Naše reči.

Na šestoj sednici Gradskog veća usvojen je prvi ovogodišnji rebalans budžeta, izveštaj o izvršenju budžeta u prvoj polovini godine, kao i akcioni plan za mlade, i doneto je niz odluka u cilju usklađivanja normativnih akata javnih i javno komunalnih preduzeća sa aktuelnim zakonima, o čemu izveštaja Nova Naša reč.

Najnoviji broj leskovačkog nedeljnika prenosi zanimljive podatke iz šestomesečnog izveštaja Centra za socijalni rad, vezane za nasilje u porodici, povećanje broja vanbračnih zajednica, starateljstvo i korišćenje usluga tuđe nege i pomoći.

Nakon rekonstrukcije primarnog toplovoda u Crvenoj zvezdi, u ulici Učitelja Josifa započela je rekostrukcija priključnih toplovoda, još tri škole i Predškolska ustanova dobili su opremu za stimulaciju razvoja dece sa invaliditetom, Podružnica udruženja matematičarta organizuje kviz za mlade talente, polaznici Škole stripa učestvovali na strip koloniji u Raškoj, neke su od tema kojima se bavi najnoviji broj Nove Naše reči.

Nova Naša reč piše o iskustvu Mione Tomić, učenice leskovačke Gimnazije sa letnjeg kampa u Petnici. Nova Naša reč donosi i autorski tekst o Skobeljić gradu,u kome autor zaključuje da je najveće nasleđe Nikole Skobeljića poruka da treba da verujemo u sebe i svoj put, da se borimo za svoje snove, bez obzira na životno doba i na cenu.

U feljtonu „Leskovčani beogradske dijspore“ autor Žarko Sapić predstavlja primarijusa doktora medicine Jovana Ristića.

U sportskoj rubrici, između ostalog, Nova Naša reč piše o tome ko je sve na poklon od grada dovio sportsku opremu. Ovog puta to su bili odbojkaši, košarkaši i rukometaši, piše Nova Naša reč.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare